Hrvatska vatrogasna zajednica: U Hrvatskoj ove godine manje požara, ali je za petinu veća opožarena površina Broj se požara u odnosu na prošlu godinu smanjio za više od 16 posto, dok je izgorjela površina ukupno povećana za 22 posto

požari vatrogasci
Najčešći uzrok ovogodišnjih požara su suha grmljavinska nevremena / Foto: Pixabay

Ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 4693 požara otvorenog prostora, pri čemu je izgorjelo gotovo 40 tisuća hektara površine. Pokazuju to podaci Vatrogasnog operativnog središta za razdoblje od 1. siječnja do 15. kolovoza. Statistički gledano, broj se požara u odnosu na prošlu godinu smanjio za više od 16 posto, dok je izgorjela površina ukupno povećana za 22 posto, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na području priobalnog i kraškog područja ukupno je zabilježeno u istom razdoblju 3294 požara što je povećanje za dva posto u odnosu na prošlu godinu dok izgorjela površina ukupno iznosi 30.455 ha, što je povećanje za 69 posto u odnosu na 2019. godinu.

– Požarna sezona još traje, a sve su snage i dalje aktivne u njezinom provođenju. Ova je požarna sezona dosta sušna, a najčešći uzrok požara su suha grmljavinska nevremena. U Divuljama se tijekom cijelog ljeta nalazi Operativno vatrogasno zapovjedništvo koje prikuplja podatke, a požari se brzo uočavaju te se i brzo stavljaju pod kontrolu – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Da je tome tako svjedoče i brojke, jer unatoč povećanju broja požara na priobalju, svi su u vrlo kratkom razdoblju lokalizirani. Pojasnio je i kako je povećanje broja opožarene površine posljedica velikih požara na Svilaji, Velebitu i Dinari, a koji su došli iz Bosne i Hercegovine te su uspješno ugašeni, a njihovo je širenje spriječeno.

– Bile su to fronte požara po petnaestak kilometara, ali su uspješno ugašene – kazao je zapovjednik Tucaković i podsjetio kako gotovo pola ovogodišnjih intervencija spada pod tehničke intervencije, što samo dokazuje kako vatrogasci odrađuju i brojne druge aktivnosti, uz gašenje požara. Dodao je i kako su vatrogasci odradili više od 500 intervencija u saniranju nedavnog nevremena na području Zagreba i okolnih županija.

– Od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije na 12 mjesta raspoređeni su vatrogasci s kontinenta, sa 72 vatrogasca u jednoj smjeni, koji pomažu kolegama iz priobalnih županija. Možemo biti zadovoljni s tijekom ove sezone, a vatrogasci će poduzeti sve da tako i ostane – rekao je Tucaković.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare