U svježoj junetini iz Irske pronađena opasna bakterija od koje se umire: Dio mesa je već pojeden Sojevi E. coli koji izlučuju Shiga toksin su važan uzročnik potencijalno smrtonosnih bolesti, posebno su ugrožena djeca do pet godina i osobe starije životne dobi

shiga toksin
Svježe juneće meso uvezeno je iz Irske / Foto: Pixabay

U svježem junećem mesu “tomahawak di bovino adulto”, LOT broja NE 20275998A, podrijetlom iz Irske, pakirano u vakum pakiranju, utvrđena je prisutnost Shiga toksične bakterije E. coli. Meso je dijelom utrošeno, a preostali dio je povučen s tržišta i vraća se dobavljaču u Italiji, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dobavljač mesa iz Irske je talijanski trgovački lanac Metro, a na tržište u Hrvatskoj ga je stavljao obrt za ugostiteljstvo Fančita iz Vrsara.

Jedan od čestih uzročnika kontaminacije hranom je bakterija Escherichia coli. Bakterija E. coli je uobičajeni stanovnik crijeva čovjeka i domaćih životinja. Njezina prisutnost u vodi i hrani pokazatelj je fekalnog zagađenja.

Hrana koja se najčešće povezuje s infekcijama E. coli je nedovoljno termički obrađeno meso, nepasterizirano (neprokuhano) mlijeko i sir, nepasterizirani sok od jabuke, te razno povrće (krastavci, zelena salata, klice, špinat). Dovoljan je mali broj ovih bakterija da izazove bolest. Inkubacija bolesti je 2-8 dana. Kod infekcije najčešće se javljaju jaka bol i grčevi u trbuhu uz vodenasti krvavi proljev koji traje 5-10 dana. Temperatura je normalna ili malo povišena, pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo.

Sojevi E. coli koji izlučuju Shiga toksin su važan uzročnik potencijalno smrtonosnih bolesti kao što su hemoragični kolitis i hemolitičko-uremički sindrom, koji se može pojaviti kod djece do 5 godina i starijih osoba.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare