Roditelji velikogoričkih školaraca neugodno iznenađeni: Ove godine nema besplatnih radnih bilježnica Na besplatne radne bilježnice mogu računati učenici slabijeg imovinskog statusa, što će se financirati sredstvima iz državnog proračuna

besplatni udžbenici
Foto: Gorica.info

I dok učenici i roditelji s nestrpljenjem čekaju odluku na koji način će se provoditi nastava u novoj školskoj godini, roditelji su ostali neugodno iznenađeni s obaviješću koja je osvanula na web stranicama velikogoričkih škola. Naime, Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i sport Grada Velike Gorice poslao je svim školama obavijest da će učenici velikogoričkih osnovnih dobiti besplatne udžbenike za obvezne i sve izborne predmete, dok će druge obrazovne materijale radne bilježnice, kutije za tehničku kulturu, roditelji, u dogovoru s učiteljima nabavljati sami, s obzirom da ih ove godine Zagrebačka županija ne sufinancira.

Kupovine dodatnih materijala pošteđeni su roditelji školaraca od prvog do četvrtog razreda jer je veći dio udžbenika za razrednu nastavu radnog karaktera, što znači da je radna bilježnica njegov sastavni dio.

I dok su neki roditelji već požurili kupiti radne bilježnice i ostale materijale, drugi će pričekati početak školske godine. Osnovna škola Jurja Habdelića na svojoj web stranici savjetuje roditeljima da pričekaju početak nastavne godine i tada u dogovoru s učiteljima prema potrebi nabave dodatne materijale.

Cijene radnih bilježnica

Radne bilježnice za osnovnu školu kao i udžbenici i radne bilježnice za srednju školu mogu se naručiti u knjižari Keko do 29. kolovoza, kazao nam je Marko Krilić. Osim obveznih materijala moguće je kupiti i omote za knjige te drugi potreban školski pribor po pristupačnim cijenama za sve uzraste, ističe Krilić.

Cijene radnih bilježnica za peti razred su oko 40 kuna, s tim da su one za strane jezike nešto skuplje nego primjerice radne bilježnice iz povijesti ili zemljopisa. Za učenike viših razreda i cijene su za nekoliko kuna veće. Radni materijali za izvođenji vježbi iz Tehničke kulture, popularne kutije za tehnički, kreću se od 75 kuna, koliko košta za peti razred, dok ćete za osmaša za tu istu kutiju morati izdvojiti oko 110 kuna.

Podsjetimo iz državnog proračuna financira se kupovina udžbenika za osnovne škole, a ostale materijale financiraju ili roditelji ili osnivači škola odnosno gradovi, općine i županije. Tako će primjerice Grad Zagreb kupiti radne materijale za osnovce i knjige svim srednjoškolcima, za što je osigurano oko 50 milijuna kuna u zagrebačkom proračunu.

Na besplatne radne bilježnice mogu računati učenici slabijeg imovinskog statusa jer je još početkom lipnja Vlada donijela odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola te obveznih udžbenika za učenike srednjih škola sredstvima iz proračuna.

Na teret državnog proračuna kupit će se obvezni udžbenici za oko 2000 učenika srednjih škola, za što je u proračunu osigurano oko 2,5 milijuna kuna te drugi obvezni materijali poput radnih bilježnica i listića za oko 2500 učenika osnovnih škola.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare