Noćna mora alergičara: Provjerite raste li ambrozija oko vaše kuće, dvorišta ili na njivi i uklonite je, ako to ne učinite čeka vas kazna do 2000 kuna U našim krajevima ambrozija niče u proljeće, cvjetanje traje sve do početka prvog jesenskog mraza /// Broj alergičnih osoba na ambroziju raste iz godine u godinu

ambrozija
Pelud ambrozije već pri niskim koncentracijama izaziva simptome u alergičnih osoba / Foto: Pixabay

Ambroziji je postala noćna mora mnogih naših sugrađana. Svake godine se povećava broj osoba koje obolijevaju od alergije na ambroziju, što je u zdravstvenom pogledu zabrinjavajuće jer djeca i odrasli u doba cvjetanja imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Najčešći simptomi alergije na ambroziju su kašljanje, kihanje, hunjavica, curenje iz nosa, svrbež očiju. Reakcije su vrlo slične prehladi, stoga ih često i ne možemo odmah prepoznati. Ipak, za razliku od prehlade, ovdje se pojavljuje svrbež kojim se lakše može pretpostaviti pojava alergije. Zbog dugotrajnog izlaganja alergenima možemo razviti i druge mnogo teže bolesti, kao što su astma, obstruktivni bronhitis i dr.

Ambrozija proizvodi veliku količinu peluda i godišnje proizvede prosječno oko 60 tisuća sjemenki. Sjeme je izrazito otporno i može preživjeti i do 30 godina u tlu. Jedna zrela biljka ambrozije otpušta i do 8 milijuna zrnaca godišnje, odnosno 1 hektar površine pod ambrozijom oslobađa 66 kg peluda u sezoni. Pelud ambrozije se širi oko jedan kilometar oko biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenost od nekoliko stotina kilometara.

U našim krajevima ambrozija niče u proljeće, sredinom travnja, a cvatnja započinje u kolovozu i traje sve do početka prvog jesenskog mraza. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti. Pelud ambrozije već pri niskim koncentracijama izaziva simptome u alergičnih osoba, a vrijednost koncentracije bitno se razlikuje od županije do županije.

Kako uništiti ambroziju

Ambroziju možemo suzbijati na više načina, mehaničkim i kemijskim sredstvima (herbicidima). Na neobrađenim površinama lakše je uništavanje zbog lakše primjene herbicida. Mehanički način je najteži, ali i najučinkovitiji. Naime, ambroziju čupamo iz zemlje dok je još mlada, preporučuju agronomi. Ambrozija se može i kositi tamo gdje je košnja moguća. Košnju moramo obaviti svakako prije cvatnje ambrozije na visini ne većoj od 5 cm od razine zemlje. Nađemo li ambroziju u cvatu ili već u precvjetavanju, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Brzina njenog širenja ponekad dostiže i po 20 km na godinu. Ambrozija ne poznaje granica i brzo se širi, a naše joj podneblje klimatski jako odgovara.

S obzirom na to da ambrozija cvijeta u kolovozu i koncentracija peludi u zraku dostiže visoke vrijednosti, vrlo je važno da akcije uništavanja ambrozije (čupanje, košenje i dr.) napravite prije kolovoza, jer se trešnjom biljke koncentracija peludi može višestruko povećati.

ambrozija
Korov i ambroziju treba redovito uklanjati / Foto: Gorica.info

Velikogorički poljoprivredni redar kontrolira na čijim parcelama raste ambrozija

Svijest o štetnosti ambrozije iz godine u godinu raste. Velikogoričani redovito prijavljuju gradskom Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj zapuštene parcele obrasle ambrozijom.
– U 2018. godini bilo je 176 prijava, prošle godine 216, a ove godine do sada građani su podnijeli 57 prijava koje se odnose na zapuštena zemljišta i zemljišta obrasla ambrozijom – kazao nam je pročelnik Upravnog odjela Marko Kos. Ako na vašem zemljištu raste ambrozija poljoprivredni redar vam može napisati kaznu. Prvo se vlasniku parcele šalje dopis kojim se od njega traži da u roku od 14 dana uredi zemljište, ako se radi o zapuštenom zemljištu. Ako na zemljištu raste ambrozija tada je vlasnik mora ukloniti u roku od 7 dana.

Ukoliko u propisanom roku vlasnik ne uredi svoje zemljište, poljoprivredni redar izdaje kaznu prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina Grada Velike Gorice. U 2019. godini izdano je 10 kazni, ističe Kos i pojašnjava da fizičke osobe mogu biti kažnjene s 600 kuna kazne, pravne osobe s 2000 kuna. Obrtnici ili osobe koje obavljaju neku drugu samostalnu djelatnost platit će kaznu od 1500 kuna jer nisu uredili svoje zemljište.

Velika Gorica ima jednog zaposlenog poljoprivrednog redara koji svakodnevno obilazi teren i provjerava zapuštena zemljišta. Lani je devet fizičkih osoba te jedna pravna osoba platilo kaznu. I zato, ako ispred vašeg dvorišta, oko kuće ili na njivi rastu ambrozija i korov, bolje to riješite čim prije ako ne želite platiti kaznu.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare