Gljivari, ovo morate znati: Trebate imati dozvolu i smijete ubrati tri kilograma gljiva dnevno, za prekršitelje kazne do 7000 kuna

gljive
Foto: Čitatelj Gorica.info

Sezona je sakupljanja gljiva, a u velikogoričkim šumama nakon kišnog i sparnog ljeta gljiva ima u izobilju. Za sakupljanje gljiva (nadzemnih) za osobne potrebe u državnim šumama prvo trebate od Hrvatskih šuma ishoditi dozvolu. Dozvola se ne naplaćuje, a ona vam dopušta da za osobne potrebe uberete do 3 kilograma nadzemnih gljiva dnevno. Dozvola se može zatražiti emailom od Hrvatskih šuma, potrebno je navesti ime i prezime, adresu, OIB, vrste i područje skupljanja.

Za sakupljanje podzemnih gljiva, tartufa, za osobne potrebe također je potrebno od Hrvatskih šuma ishoditi dozvolu. Ova se dozvola plaća i omogućuje vam da uberete do 10 dkg tartufa dnevno. Cijena dozvole za tartufe prema važećem cjeniku iznosi 1360 kuna za jednu sezona, za mjesec dana 680 kuna, a 400 kn za jedan tjedan. Ako želite tražiti tartufe samo jedan dan to ćete platiti 160 kuna, doznajemo u Hrvatskim šumama.

tartufi
Foto: Zagrebačka županija

Želite li gljive (podzemne i nadzemne) sakupljati za komercijalne potrebe, za prodaju na tržnici ili preradu, potrebno je sklopiti ugovor s Hrvatskim šumama. Cijena kilograma pravog vrganja za prodaju po cjeniku Hrvatskih šuma je 10 kuna za kilogram, za rujnice i mrke trubače ćete platiti osam kuna po kilogramu, dok su lisičice i puze pet kuna za jedan kilogram. Cijene za tartufe su znatno veće, kilogram bijelih tartufa je 160 kuna, a ostale vrste tartufa su 40 kuna.

Ako se radi o gljivama koje se nalaze na popisu zavičajnih divljih vrsta za koje je potrebno ishoditi dopuštenje ministarstva koje je nadležno za zaštitu okoliša, onda trebate od Ministarstva prethodno zatražiti rješenje u kojem će biti navedeno koja je godišnja dozvoljena količina koju smijete ubrati.

Nekoliko vrsta vrganja nalazi se na popisu zavičajnih vrsta za koje morate imati dopuštenje za sakupljanje. To su glatki vrganj, sjajnocrveni, Fechtnerov vrganj, kestenjasti, creski, teški i pustenasti vrganj. Na popisu su još još zimska i ljetna bukovača, obična puza, sunčanice, puhare, mliječnice, tartufi i još gotovo stotinjak različitih vrsta gljiva.

Ako uberete više od dopuštene dnevne količine gljiva za osobne potrebe i ako nemate dozvolu možete biti kažnjeni sa sedam tisuća kuna.

Za područje Uprave šuma podružnica Zagreb, gdje spada i šumarija Velika Gorica, izdano je 535 dozvola za branje gljiva. Ako ste šumoposjednik i gljive skupljate u svojoj šumi, ne trebate imati nikakvu posebnu dozvolu.

gljive
Foto: Čitatelj Gorica.info

Ovo morate znati: Pravila za sakupljanje nadzemnih i podzemnih vrsta gljiva 

Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta detaljno je propisano što se smije a što ne kada se sakupljaju gljive. Ako su u pitanju gljive koje rastu iznad zemlje, sakuplja se samo plodište nadzemne gljive koja se bere rukom ili reže nožem, bez korištenja drugih alata (npr. lopate, grablje, motike). Ukopani dio plodišta smijete izvaditi uz pomoć noža, a rupa trebate popuniti zemljom. Nije dopušteno oštećivati micelij ili neposredno stanište kao ni sakupljati stara plodišta, odnosno plodišta sa znakovima propadanja (npr. truljenje, pljesnivost i izrazita crvljivost).

Zabranjeno je sakupljati tek iznikla i vrlo mlada plodišta nadzemnih gljiva, a smijete sakupljati samonikle nadzemne gljive čiji promjeri plodišta nisu manji od 20 mm za lisičicu, 15 mm za mrku trubaču, 40 mm za prave vrganje, 35 mm za prosenjake i 30 mm za rujnice. Puze možete brati svih promjera.

Za tartufe vrijede pravila da se smiju sakupljati samo uz pomoć najviše dva psa, a kopa se samo na mjestu gdje je pas nanjušio. Propisana je dužina i širina lopatice kojom se kopa, sječivo lopatice ne može biti duže od 15 cm i šire od 8 cm. Ako pronađete bijeli tartuf čije pojedinačno plodište ili najveće plodište nije promjera većeg od 15 mm, morate ga zakopati na mjestu vađenja.

tartufi
Foto: Zagrebačka županija

I kod vađenja tartufa rupa se mora ponovno zatrpati iskopanom zemljom s tim da nije dopušteno kopati rupe promjera većeg od 30 cm. Kod kopanja rupa treba paziti da se ne presijeca korijenje šumskog raslinja deblje od 1 cm. Tartufi se ne smiju vaditi tijekom noći odnosno od 22 do 6 sati.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare