Politička korektnost: Knorrov “ciganski umak” postaje „umak od paprike na mađarski način” Tvrtke se danas suočavaju s oštrim prosvjedima već i kod naznaka bilo kakvog rasizma, seksizma i ksenofobije /// I kolač "Negerkuss" - "poljubac crnca" postao je "čokoladni poljubac

ciganski umak
Foto: Tvrtka Knorr

Duga je bitka iz tradicionalnih jelovnika ukloniti nazive koji su nekad možda dani bez mnogo razmišljanja o konotacijama, ali koji se u današnje doba smatraju izrazima rasizma i netrpeljivosti. Na njemačkim jelovnicima odavno postoji odrezak u “Zigeunersauce”. Tvrtka Knorr je odlučila promijeniti naziv tog umaka na svojem proizvodu.

– Obzirom da se taj naziv umaka može tumačiti negativno, odlučili smo naš umak tvrtke Knorr nazvati drugim imenom – priopćio je Unilever, koji je sada vlasnik tog proizvođača prehrambenih proizvoda. Umak tvrtke Knorr zvat će se “umak od paprike na mađarski način”. Romske udruge to pozdravljaju, ali naziv umaka nije najveći problem, piše Deutsche Welle.

Prije nekoliko godina se vodila velika rasprava o kolaču “Negerkuss” – on se, iz “poljupca crnca” pretvorio u “čokoladni poljubac”, sad je opet na red došao i “Zigeunersauce” – ciganski umak.

– Dobro je da je Knorr očito reagirao na pritužbe mnogih ljudi, kaže predsjednik Središnjeg vijeća Sintija i Roma, Romani Rose, i dodaje da njegovu organizaciju manje brine naziv umaka koliko sve veća netrpeljivost protiv Sintija i Roma koja se osjeća i u Njemačkoj i u Europi. – Jer kad se na stadionima čuje skandiranje ‘Cigani’ ili ‘Židovi’, onda se tu jasno želi nekoga vrijeđati – zaključuje Rose.

Jelovnici i kuharice su zapravo prepune besmislenih naziva: hotdog nema veze s psima, hamburger nema ništa niti s kanibalizmom, niti s Hamburgom. Na njemačke jelovnike je Zigeunersauce vjerojatno došao iz talijanskog à la zingara preko kuharice francuskog velikana kulinarstva Augustea Escoffiersa iz 1903.

Vremena se mijenjaju, sve je više tvrtki suočeno s oštrim prosvjedima već i kod naznaka bilo kakvog rasizma, seksizma i ksenofobije. Istraživači tržišta posebno upozoravaju na ulogu društvenih mreža i shitstorma kojeg proizvođači doživljavaju s nazivima ili reklamama koje se tako mogu protumačiti – nedavni primjer je i riža i umaci za rižu marke Uncle Ben’s. A negativni doživljaj proizvoda ili proizvođača se u današnje doba jasno odražava i na njegov promet – tako da su i mnogo oprezniji prema etičkim načelima.

To se vidi i u odluci tvrtke Knorr – i ona nije jedina. Mnoge druge tvrtke koje nude ili umak, instant-mješavinu za umak, ili konzerve i gotova jela “s ciganskim umakom” također namjeravaju promijeniti ime.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare