Preporuke za školska putovanja u doba korone: Ove godine nema maturalaca, dopušteni samo jednodnevni izleti po Hrvatskoj Moguće je organizirati jednodnevne izlete, uz preporuku da na izlet ide svaki razred zasebno, ne preporučuju se izleti u inozemstvo

maturalna putovanja
Prag je jedno od omiljenih odredišta hrvatskih maturanata, ali ga ove godine neće moći posjetiti / Foto: Gorica.info

Školarci koji su se nadali da će početkom rujna otići na maturalna putovanja i višednevne odgođene izlete ostat će razočarani. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za izvođenja izvanučioničke nastave u kojima se takva putovanja smatra „vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije“.

Način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi, u kojoj najčešće više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatramo vrlo rizičnom aktivnošću, ističu u HZJZ-u.

Postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije. Ne može se propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim, pojašnjavaju u HZJZ.

Ukoliko ipak organizator odluči provesti izvanučioničku nastavu, potrebno je sljedeće:

  • Preporučuje se ograničiti izvanučioničku nastavu na jedan dan, bez noćenja.
  • Nikako se ne preporučuje organiziranje ovakve nastave u inozemstvu.
  • Preporučuje se organizirati izvanučioničku nastavu posebno za svaki razredni odjel tako da su u izvanučioničku nastavu uključeni samo oni učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici.
  • Izbjeći organizirani prijevoz na način da roditelji dovedu djecu na odredište ili, ako se organizirani prijevoz ne može izbjeći, zajedno u autobusu/provoznom sredstava trebaju biti učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare