Vozači s našeg područja opet rekorderi po prebrzoj vožnji i vožnji u alkoholiziranom stanju U vikend akciji provedenoj na području cijele Hrvatske policija je utvrdila 4.783 prekršaja /// Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina

policija kontrola prometa
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova

Prometna policija u vikend akciji provedenoj na području cijele Hrvatske utvrdila je 4.783 prekršaja. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su:

  • 2.142 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko-kninske i iznosila je 250 km/h;
  • 571 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa;
  • 296 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,56 g/kg izmjerena je na području PU varaždinske;
  • 241 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza počinjenih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 35 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU ličko-senjskoj, 2 prekršaja.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 404 takva prekršaja, dok je najmanji broj spomenutih prekršaja zabilježen u PU virovitičko-podravskoj, 24 takva prekršaja.
Sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na području PU primorsko-goranske, 66 prekršaja.
Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, 40 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (69 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 31 osoba koja su bilu ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 33 teška prekršaja. Zbog toga su četiri vozača zadržana u policiji do 12 sati te je protiv 12 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 21. do 23. kolovoza na hrvatskim prometnicama dogodile su se 72 prometne nesreće s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, a dvije su zadobile lake tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 96 sudionika.

Iz policije pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare