Nacionalni stožer: Imamo 219 novih slučajeva, u Velikoj Gorici jedan, u Zagrebačkoj županiji još 11, Zagreb ih ima 30

koronavirus
Foto: Pixabay

 

14:30 Nacionalni stožer: Imamo 219 novih slučajeva

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2231. Među njima je 167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devet pacijenata. Dvije su osobe preminule. U samoizolaciji je trenutno 7815 osoba, objavio je Nacionalni stožer.

11:30 Zagrebačka županija ima 12 slučajeva, u Velikoj Gorici jedan

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Zagrebačkoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga jedan na području Velike Gorice. U županiji je trenutno aktivno 120 slučajeva, a do sada su izliječene 254 osobe, 11 ih je preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju da se izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Županijski stožeri do sada su prijavili 60 novih slučajeva, najviše ih je u Zagrebu (30), Istarska županija danas bilježi porast zaraženih (13).

11:10 Grad Zagreb ima 30 novih

U Zagrebu je 30 slučajeva zaraze koronavirusom. U domovima zdravlja uzeta su 242 brisa. Sutra će vjerojatno biti porast u odnosu na danas, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda Andrije Štampara na konferenciji za medije. Jučer je u samoizolaciju stavljeno 129 osoba tako da je sada brojka 1229, a aktivnih je slučajeva 578, kazao je Šostar.

Pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić najavio je kako će Grad Zagreb nabaviti maske za svu školsku djecu za koju je nošenje maski tijekom nastave preporučeno.

10:30 Markotić: Ljude možeš spasiti od svega osim od njih samih

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska kazala je da se Stožer priprema za sve scenarije. – Stanje nije alarmantno, brojevi se povećavaju u cijelom svijetu. Jedan od razloga je, u ovim krajevima gdje je bilo ljeto, ljudi su poželjeli malo opuštanja, no to je bilo preko granica. Pratimo situaciju cijelo vrijeme. Ono što je problem je da ljude možete spasiti od svega osim od njih samih. Potrebno je pridržavati se mjera – rekla je Markotić za HRT.

Govoreći o početku školske godine prof. Markotić je kazala kako nema još jako puno iskustava sa školskom djecom jer su države uvele online nastavu s početkom epidemije, ali studije koje su rađene u Koreji, Kini… čini se da djeca, osobito mala, nisu tako veliki širitelji virusa. Nekad mi se čini da maloj djeci kad nešto objasnite oni se tako ponašaju. Reagirat ćemo na potencijalno žarište, ukoliko se pojavi – pojasnila je Markotić.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare