Upozorenje psihologinje uoči početka škole: Karantena je ostavila ozbiljne posljedice na psihičko zdravlje djece, posebno na adolescente

Ilustracija: Pixabay

Nova školska godina počinje 7. rujna, sada napokon znamo i kako će se odvijati nastava. I dok neki roditelji nisu oduševljeni da njihova djeca u školi moraju nositi maske i radije bi da nastavu prate online, klinička dječja psihologinja Tanja Sever objasnila je danas na N1 televiziji zašto je važno da djeca idu u školu.

– Socijalizacija djece ne odvija samo u školi. Škola je samo jedno mjesto u kojemu se djeca nalaze. U školu treba krenuti ponajprije zbog adekvatnog način poučavanja, žive riječi i kontakta – kaže Sever.

Sever je pojasnila kako je karantena uzrokovala različite poteškoće ovisno o dobi djece.
– Kod mlađe djece od 1. do 4. razreda koja su i više bila zbrinuta, kod njih je najmanje evidentnih poteškoća, a eventualno su to neke emocionalne kombinacije, ali i strahovi u Zagrebu zbog potresa. Najveće poteškoće kreću u dobi od 6. razreda pa nadalje. Možemo reći da bi pri ponovnom lockdownu najviše stradala djeca koja su ušla u adolescenciju, to je 7. i 8. razred i dakako, srednjoškolci. Njima je živi kontakt u poučavanju apsolutno važan, rekla je Sever te pojasnila da se u takvim slučajevima, pri prestanku škole u proljeće, kod te djece razvila apatija.

– Apatija ili ravnodušnost je jedino psihološko stanje koje nije dobrodošlo za djecu. Dogodilo se da je tamo gdje su obitelji i sredina imali dovoljno energije, ta djeca isplivala jača. Sva ona djeca koja su bila danima sama kod kuće, a takvih je bilo puno, ona djeca koja su bila narušenoj obiteljskoj dinamici, imala su jako velikih poteškoća. U svibnju i lipnju bilježimo ponajviše kod adolescenata veliki broj samoranjavanja. Ima i drugih elemenata, poput porasta depresivnosti, pojasnila je.

Samoranjavanje je bio trend prisutan kod adolescenata i prije pandemije, ali samoizolacija je to još pojačala. – U adolescentnoj dobi to je ne samo trend, nego postupak, ali oko poteškoća u svim nabrojenim oblicima možemo govoriti o jednoj petini populacije. To je zabrinjavajući broj, istaknula je Sever i dodala da je samoizolacija dovela do porasta samoranjavanja među adolescenatima.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare