Hrvati jedu najskuplji kruh u Europi: Smrznuti kruh i peciva stižu iz uvoza, pekari ih samo ispeku Hrvati jako vole jesti kruh, svaki član kućanstva u prosjeku pojede 55 kilograma kruha i peciva godišnje i po tome smo u vrhu europskih zemalja

cijene kruha u hrvatskoj
Foto: Pixabay

Cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj su oko dva posto iznad europskog prosjeka i po tim smo cijenama rekorderi među tranzicijskim državama, pokazuju podaci Eurostata. Jeftiniji kruh jedu Nijemci, ali i Slovenci, Česi, Mađari, Slovaci, Bugari i Rumunji.

Pekarska industrija, odnosno djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, godišnje vrti između 4,5 i 5 milijardi kuna prihoda i zapošljava oko 16 tisuća radnika. No na cijene ne utječu samo pekari, nego i trgovci, pa tako svaki sedmi kruh ili pecivo stižu smrznuti iz uvoza, a trgovci ih samo ispeku, piše Večernji list.

Hrvatska je lani uvezla kruha u vrijednosti 75 milijuna eura, a najviše uvozimo iz Poljske, Njemačke, Slovenije i Italije. Najveći uvoznici su trgovački lanci koji nude veliki izbor različitih vrsta kruha i pekarskih proizvoda.

Hrvati u prosjeku godišnje pojedu samo 4,5 kilograma ribe, ali zato svaki član kućanstva u prosjeku pojede 55 kilograma kruha i peciva i po tome smo u vrhu europskih zemalja.

Usporedbe radi, cijena mesa u Hrvatskoj je 17 posto niža od prosječnih cijena u EU, voća i povrća oko 11 posto, mlijeko, sir i jaja svega su 5 posto jeftiniji od prosječnih cijena u EU. Cijene hrane općenito niže su 6,5 posto dok su ulja i masnoće skuplji oko 7 posto.

U proteklih godinu dana kruh i žitarice poskupjeli su u prosjeku za 1,1 posto, što je odudaralo od kretanja cijena ostalih proizvoda.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare