Gorica pod opsadom komaraca (2. dio): Nitko ne želi preuzeti odgovornost za najezdu, svi imaju izlike i na kraju će za sve biti krivi sami građani!? Iz ZJZ-a Zagrebačke županije kažu da su krivi neodgovorni građani i goričko komunalno redarstvo /// Gorička gradska uprava našim je novcem platila usugu i ne osjeća potrebu provjeriti kako se taj novac potrošio

komarac
Komarac koji se upravo napio krvi / Foto: Pixabay

Komarci i dalje rade prekovremeno, nastavljaju opsadu svih gradskih četvrti Velike Gorice nesmanjenom žestinom. U jučerašnjem prvom dijelu priče našeg portala o toj najezdi saznali smo da niti jedan dio gradske uprave Velike Gorice ne nadzire kvalitetu zaprašivanja komaraca na našem području, iako Goričani, kroz gradski proračun, tu uslugu plaćaju 240.000 kuna. Iz našeg poglavarstva lopticu odgovornosti prebacili su na Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

– Mišljenja smo da onaj tko plaća treba i kontrolirati rad onoga koga plaća. To je novac građana o kojem se mora voditi briga – kazao nam je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

No logika, na koju pozivaju iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, je jedno, a odnosi u našim institucijama i razinama vlasti nešto sasvim drugo. Da su oni stvarno zaduženi za kontrolu onoga što je, nije na odmet ponoviti, novcem građana platio Grad Velika Gorica, potvrdila nam je Vanja Slavić-Vrzić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Doduše osoba koja je zadužena za taj nadzor, objasnila je Slavić-Vrzić, trenutačno je na godišnjem odmoru pa za provjeru konkretnih sumnji Velikogoričana u kvalitetu aktualnog zaprašivanja, koje, misle naši sugrađani, ne daje gotovo nikakve rezultate, trebamo pričekati drugi tjedan.

– Međutim, proteklih godina provedeni nadzori pokazali su da nije problem u lošem provođenju ugovorenih mjera nego u građanima koji se ne pridržavaju preporuka, te komunalnom redarstvu koje nikoga niti ne upozorava na propuste a pogotovo nikoga ne kažnjava – dodaje Vanja Slavić-Vrzić.

Krije li ova nedovršena zgrada u Kurilovečkoj ulici sve komarce koji nas teroriziraju ovo ljeto? / Foto: Gorica.info

Ilustrirala je to i konkretnim primjerom već godinama nedovršenog objekta u Kurilovečkoj ulici 76. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, tvrdi pomoćnica ravnatelja, već dvije godine ukazuje na potrebu provođenja asanacijsko-sanacijskih postupaka na toj lokaciji. Tamošnji uvjeti pogoduju rastu, razvoju i razmnožavanju  komaraca (npr. postojeće stanje oko objekta, raslinje, nepokošena trava, stanje u podzemnim dijelovima objekta gdje se voda nakuplja i zadržava što je vidljivo s ulične strane) ili po potrebi provođenje ekološki najprihvatljivije metode larvicidnog tretiranja u skladu s važećim zakonskim propisima. Prošle godine investitor je ispumpao vodu i pokosio travu, ali to ne čini redovito.

– Uloga svakog pojedinog građanina u provođenju mjera za smanjenje uvjeta za razvoj komaraca je izuzetno značajna, jer svojim aktivnim uključivanjem sudjeluje u sprečavanju širenja invazivnih vrsta komaraca – zaključuje Vanja Slavić-Vrzić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Pitali smo i velikogoričko Komunalno redarstvo za komentar navoda iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Goričko Komunalno redarstvo još nije kaznilo vlasnika neodržavane građevine / Foto: Gorica.info

– Vezano uz stanje na adresi Kurilovečka 76 vlasnik objekta u Kurilovečkoj 76 je primio obavijest u kojoj mu se nalaže da uredi objekt i okućnicu, a sva ostala pismena odbija primiti te će biti izdan obavezni prekršajni nalog i bit će novčano kažnjen. Za eventualni ulazak u posjed i intervenciju na gradilištu potrebno je ishoditi sudski nalog – kažu u Komunalnom redarstvu dodajući da su u 2019. godini intervenirali u 63 predmeta vezano uz uređenje zemljišta, vrtova i okućnica, a 2020. u 24 predmeta. Kazne za navedene prekršaje iznose 3000 kuna za pravne osobe i 800 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, 1500 kuna za obrtnika i 800 kuna za fizičku osobu.

Činjenica je, međutim, da vlasnika spornog objekta nisu dosad kaznili. Isto tako teško je povjerovati da se baš u tom objektu skrivaju svi ti komarci koji već mjesecima teroriziraju Veliku Goricu. I okolicu. Ovo sve sliči na klasičnu birokratsku zavrzlamu u kojoj se kao nešto radi, ali se, na kraju, ništa ne napravi. I bitno je odgovornost prebaciti u tuđe dvorište. Bez obzira na činjenicu da bi kvalitetu zaprašivanja na goričkom području trebali nadgledati iz ZJZ Zagrebačke županije, čudi indolentnost u velikogoričkoj gradskoj upravi. Oni su platili 240.000 kuna našeg novca tvrtki Eko standard za uništavnje komaraca i ne osjećaju nikavu potrebu provjeriti kako se taj novac potrošio. I tu tvrtku smo tražili komentar na primjedbe i sumnje Velikogoričana. Odgovora nismo dobili.

Hoće li se sve promijeniti kad se s godišnjeg vrati osoba zadužena za kontrolu zaprašivanja? Hoće li se probuditi netko u goričkoj gradskoj upravi i provjeriti kako se utrošilio četvrt milijuna kuna za uništavanje letićih krvopija? Ili se neće dogoditi ništa, stići će hladniji dani i komarci će nestati? Prema dosadašnjem iskustvu, najviše izgleda ima ovo posljednje “rješenje“ problema tako drago hrvatskoj birokraciji na svim razinama.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare