Pogledajte atraktivni video MORH-a: Legendarni američki bombarder B-52 u pratnji našh aviona MiG-21 preletio iznad Hrvatske

Hrvatska je u petak sudjelovala je u zajedničkoj NATO aktivnosti „Allied Sky“ u kojoj je šest američkih aviona B-52 u jednom danu preletjelo područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi.

Avion američkih zračnih snaga B-52 tijekom preleta iznad Hrvatske prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona HRZ-a / Foto: MORH

Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne Zračnog motrenja i navođenja, objavilo je Ministarstvo obrane na svojoj internetskoj stranici.

Zapovjednik 191. Eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović rekao je da je riječ o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti krilo uz krilo sa još legendarnijim bombarderom B-52.

Pukovnik Zvonimir Milatović / Foto: MORH

–  Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga . Ova vrsta zrakoplova ne koristi često kao meta za presretanja. Najčešće mete koje presrećemo NATO saveznika su ili lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni NATO saveznika koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor –  rekao je pukovnik Milatović.

Hrvatski vojni avioni MiG-21 / Foto: MORH

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare