Saborski zastupnici popisali i objavili imovinu: Evo što posjeduje gorički dvojac na Markovu trgu Dražen Barišić i Krešimir Ačkar

barišić, ačkar
Foto: HDZ

Imovinske kartice kamen su na kojeg su se spotaknuli brojni političari, posebno tijekom prethodne HDZ-ove vlade. Sjetimo se zbog netočnosti u karticama problema su imali bivši ministri Damir Krstičević, Milan Kujundžić, Tomislav Tolušić, Goran Marić, Lovro Kuščević. Niti s druge strane politčkog spektra nije sve štimalo s tim karticama, pa je kaznu lani zaradila šefica Glasa Anka Mrak-Taritaš. U problemima su bili i još jesu brojni dužnosnici županija, gradova, općina…

Zbog svega toga, neslužbeno smo doznali, vrh HDZ-a je od svojih saborskih zastupnika u novom sazivu parlamenta i novih dužnosnika po ministarstvima tražio da imovinske kartice ispune s najvećom pozornošću, točno, precizno i nedvosmisleno. Kartice su uglavnom predane, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ih pregledava i objavljuje na svojoj internetskoj stranici. Najveća medijska zvijezda ovogodišnjeg ispunjavanja imovinske kartice je nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir koja je, objavio je Večernji list, uštedjela 5,2 milijuna kuna dokazavši tako da je politika u Hrvata unosan biznis.

Zanimalo nas je kako s ispunjavanjem imovinskih kartica stoji velikogorički zastupnički dvojac, Dražen Barišić i Krešimir Ačkar, članovi HDZ-a koji kao gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika vode Veliku Goricu. Obojica su ispunili imovinsku karticu i predali je Povjerenstvu. Obojica žive u Gradićima, pa su vjerojatno zbog te činjenice Gradići selo/naselje s najviše saborskih zastupnika u odnosu na broj stanovnika. Prema popisu iz 2011. u Gradićima je živjelo 1860 ljudi i sada imaju dva parlamentarca.

Dražen Barišić
Dražen Barišić / Foto: Facebook

Barišić u kartici naveo dvanaest nekretnina

Dražen Barišić svoju je karticu podnio 11. kolovoza 2020, po zvanju je profesor defektologije, VSS stručne spreme, ima djece i prebivalište u Velikoj Gorici. Dužnost gradonačelnika Velike Gorice obnaša profesionalno, a dužnost saborskog zastupnika volonterski.

Gradonačelnikova bruto plaća je 24.400 kuna, odnosno 18.006,69 kuna neto. Osim toga prima još 1500 kuna mjesečno neto tzv. ostalih prihoda koji se ne smatraju dohotkom i na njih se ne plaća porez. Oženjen je, stoji u kartici, supruga je zaposlena u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica s mjesečnom bruto plaćom od 16.909 kuna što znači da “na ruke“ svaki mjesec dobije 10.966,82 kune.

Barišić ima jedan kredit od prošle godine po kojem je dužan 29.950 eura, a dug će u 48 rata vraćati Erste&Steiermarkische banci s mjesečnim anuitetima od 662,92 eura.

Velikogorički gradonačelnik je u imovinskoj kartici naveo dvanaest raznih vrsta nekretnina nad kojima je vlasnik ili suvlasnik. Među njima se ističe kuća s okućnicom u Gradićima (površine 546 četvornih metara) vrijednosti 500.000 kuna, vikendica sa zemljištem u Pokupskom (ukupna površina 1963 m2) vrijedna 600.000 kuna, kuća s okućnicom u Svetom Jurju (ukupna površina 305 m2) vrijedna 1,2 milijuna kuna. Barišić je u imovinskoj kartici naveo da je on osobno vlasnik dvije od te tri nekretnine – kuću u Gradićima stekao je darovnim ugovorom, a kuću na moru u Svetom Jurju, naveo je gradonačelnik, ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Treća nekretnina u vlasništvu je njegove supruge, koja je vikendicu u Pokupskom stekla ušteđevinom, primitcima od nesamostalnog rada i bankovnim kreditom.

Od ostalih nekretnina Barišić je naveo šumu, oranicu i, kako piše u imovinskoj kartici, vrstu nekretnina označenu kao ”druge nekretnine”. Od tih nekretnina, gradonačelnik je suvlasnik u tri slučaja, a u još tri je vlasnica njegova supruga. Ukupna vrijednost svih nekretnina koje je Dražen Barišić naveo u imovinskoj kartici je nešto više od 2,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik i njegova supruga na štednji imaju oko 16.500 eura i oko 210.000 kuna. Od pokretnina Barišić ima čamac iz 2012. godine vrijedan 30.000 kuna, a njegova supruga automobili Mercedes Benz C klase iz 2017. godine vrijedan 201.000 kuna. Barišić je također prijavio i da je aktivni član DVD-a Gradići, kao i član Hrvatskog lovačkog saveza.

Krešimir Ačkar / Foto: Facebook

Ačkar ima kuću, auto i tri kredita

Krešimir Ačkar je, kao što smo već napisali, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice i karticu je podnio 3. kolovoza 2020. Dužnost zamjenika gradonačelnika, nakon ulaska u Sabor, obavlja volonterski. To znači da je profesionalni saborski zastupnik, koji plaću prima iz državnog proračuna. Po zvanju je magistar teologije i ima VSS stručnu spremu. Prebivalište mu je u Velikoj Gorici, oženjen je i ima djece. Dužnost saborskog zastupnika obnašat će volonterski. Dogradonačelnička plaća mu je u bruto iznosu 21.627,82 kune, odnosno svaki mjesec “na ruke“ dobije 14.869,01 kunu. Uz to, poput Barišića, dobiva i mjesečni neto iznos od 1500 kuna koji se ne smatra dohotkom i na njega se ne plaća porez. Supruga je zaposlena u Pučkom otvorenom učilištu s bruto plaćom 8118,3 kune, odnosno svaki mjesec prima neto 6257 kuna.

Ačkar ima tri kredita, dva u eurima i jedan u kunama. Prvi je uzeo 2014. u iznosu od 39.000 eura i vraćat će ga u 180 mjesečnih rata po 315 eura. Drugi je uzeo 2017. godine, iznos duga je 92.307,69 kuna koje će vraćati u 48 mjesečnih rata po 2216,86 kuna. Treći kredit uzeo je lani u iznosu 16.223,38 eura koje će vraćati četiri godine u mjesečnim anuitetima od 337,99 eura.

Zamjenik gradonačelnika i friški saborski zastupnik Krešimir Ačkar vlasnik je samo jedne nekretnine, kuće s okućnicom u Gradićima ukupne površine 575 četvornih metara koju je procijenio na 600.000 kuna. Kuću je stekao kreditom kod banke. Ačkar je vlasnik automobila VW Passat 2.0 TDI iz 2016. godine, kojeg je procijenio na 140.000 kuna. Automobil je stekao prodajom starog Passata iz 2006. godine i zaduženjem kod Euroleasinga (to je onaj kredit kojeg je uzeo lani i uredno naveo u imovinskoj kartici).

Ačkar posjeduje i 16 dionica T-coma koje su nominalno vrijedne 180 kuna svaka. Kupio ih je dok je bio student i na njih je utrošio zaradu koju je dobio preko studentskog servisa.

”Poštovani, s obzirom da još nisam primio plaću od Hrvatskog sabora ostavljam mogućnost kasnije izmjene ukoliko iznos bude drugačiji”, napomenuo je Krešimir Ačkar na kraju imovinske kartice.

Ako vas zanimaju i dodatni detalji o imovinskim karticama goričkih saborskih zastupnika možete kliknuti na linkove koje smo objavili u tekstu. Na tim linkovima su aktualne imovinske kartice, ali možete i naći one prije objavljene, pa ih možete usporediti i vidjeti kako se mijenjala zastupnička imovina.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare