Psihologinja Sanda Puljiz Vidović poručuje: Sada je puno važnije mentalno zdravlje djece od školskog uspjeha Otvoreno razgovarajte s djecom o školi, koroni, strahovima koje ih muči, nemojte ništa skrivati jer djeca sve vide i osjećaju

savjeti za polazak u školu
Foto: Pixabay

Do početka nove školske godine ostalo je svega nekoliko dana. Ministarstvo obrazovanja objavilo je detaljne upute kako će izgledati nastava, a maske za učenike s velikogoričkog područja osiguralo je gradsko poglavarstvo i Zagrebačka županija.

Roditelji na društvenim mrežama i forumima intenzivno raspravljaju o tome kako će izgledati nastava u doba korone, trebaju li djeca ići u školu ili ne, je li bolja online nastava od nastave u učionici, koliko su djeca sigurna u školi?

sanda puljiz vidović
Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj / Foto: Privatni album

Ono što posebno brine pojedine roditelje, a i djecu, je strah od povratka u školu. Naime, učenici viših razreda, ali i srednjoškolci u školi nisu bili od sredine ožujka, nastavu su pratili online i sada među njima vlada strah. Strah od svega onoga što nisu naučili u prošloj školskoj godini jer su djeca i prošle jeseni bila više od mjesec dana kod kuće zbog štrajka nastavnika. Tu je i strah i neizvjesnost zbog pandemije iako epidemiolozi stalno ponavljaju da su djeca sigurna u školi ili vrtiću koliko su sigurna i kod kuće.

– Roditelji nas dosta zovu i traže pomoć jer im se djeca povlače u sebe, ne žele razgovarati niti se družiti – kazala nam je psihologinja Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica velikogoričkog Centra za djecu, mlade i obitelj.

– Imamo koronu, imali smo potres, mnogi roditelji su ostali bez posla, a mnogi će vjerojatno ostati ove jeseni zbog krize, sve se to odražava na našu djecu – kaže Puljiz Vidović. Roditelji su uplašeni, nesigurni, a to se onda prenosi na djecu. Ako je roditelj ostao bez posla o tome treba s djecom otvoreno razgovarati, to ne treba skrivati od djece, djeca prepoznaju roditeljske strahove, vide naše neverbalne geste i sve to upijaju.

Situacija sa školom je neizvjesna i to otvoreno treba reći djeci. Postoji nekoliko opcija, da će djeca ići u školu, da će imati mješoviti oblik nastave ili da će nastavu slušati samo na daljinu, važno je da djeci poručimo da je ovo nešto novo za sve nas, ne treba paničariti, na smiren način djetetu treba objasniti da je puno nepoznanica, nitko ne zna što nas sve čeka, ali je za dijete važno da ima povjerenje u roditelje i nastavnike.

– Nemojte obećavati djeci da će sve ovo brzo završiti jer to ne znamo, nitko u ovom trenutku ne zna koliko će trajati korona kriza. Bolje je realno djeci predstaviti situaciju i upoznati ih sa svime što ih čeka u školi, od nošenja maski do zabrane druženja s prijateljima iz drugih razreda na hodniku. Pustite djecu da govore, nemojte njihove probleme smatrati manje važnima i bitnima jer su njima ti problemi ogromni. Sada je puno važnije mentalno zdravlje nego uspjeh u školi – poručila je psihologinja i dodala da će sve ovo sigurno ostaviti posljedice na djecu. – I odrasli se teško nose s korona krizom i restrikcijama kojih se moramo svi pridržavati, zamislite kako se tek osjećaju naša djeca. Djeci treba pružiti podršku, a najbolju podršku daje obitelj.

Ovo je posve drugačija školska godina, ali bez obzira kako se nastava odvijala, za djecu je izuzetno važno da idu u školu jer se tamo druže s drugom djecom, uče, djeci treba strukturirani dan, trebaju im pravila, a polazak u školu znači sigurnost za djecu, poručila je Sanda Puljiz Vidović.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare