Iz Zagrebačke županije 453 vlasnika kuća uspjeli predati prijavu za energetsku obnovu obiteljskih kuća Nezadovoljni građani na društvenim mrežama iznose svoja iskustva s prijavama i ljutnju jer se nisu uspjeli prijaviti te najavljuju tužbu protiv Fonda

Fond za zaštitu okoliša
Foto: Pixabay

Na natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša, iz Zagrebačke županije prijavilo se 452 vlasnika kuća, a ukupno je zaprimljeno 7386 prijava u manje od dva sata.

Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Mnogobrojni građani koji su prikupili svu potrebnu dokumentaciju nisu uspjeli podnijeti prijavu jer je informatički sustav, preko kojeg su se prijavljivali, srušio. Nezadovoljni građani na društvenim mrežama iznose svoja iskustva s prijavama i ljutnju jer se nisu uspjeli prijaviti te najavljuju tužbu protiv Fonda. Prijave su započele u 9 sati ujutro, a javni poziv je zatvoren u 10:45:15 sati, priopćio je Fond za zaštitu okoliša.

Vlasnici kuća u prosjeku su tražili oko 70-ak tisuća kuna, a najčešće žele sredstva uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama, ističu u Fondu za zaštitu okoliša.

Zbog velikog interesa za bespovratna sredstva, planirani budžet povećan je s 171 milijuna za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.

Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva, još uvijek su moguće prijave.

Iz Fonda pojašnjavaju da su već započeli obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare