Ne nasjedajte: Umjesto da dobijete besplatnu opremu protiv korone, mogli biste ostati bez novca i osobnih podataka

krađa podataka
Foto: Pixabay

Ako dobijete e-mail iz Ministarstva zdravlja u kojem se nudi besplatna zaštitna opreme protiv Covida-19, nikako nemojte otvarati privitak poruke u kojem se nalazi zip datoteka sa zlonamjernim LokiBot infostealer sadržajem, objavio je CERT.

LokiBot je zlonamjerni program namijenjen krađi sigurnosnih podataka i vjerodajnica na inficiranim računalima koja koriste Windows operativne sustave, a učinkovito se skriva od antivirusnih programa. Cilj mu je pronaći i ukrasti podatke poput korisničkih podataka i lozinki za ulogiravanje u sigurnosne sustave, internetska bankarstva ili sličnih osjetljivih servisa.

Napadač se predstavlja kao Ministarstvo zdravlja. “From” polje je lažirano te glasi Ministarstvo zdravlja Hrvatska <covid-19@zdravlje.gov.hr>.

U potpisu e-mail poruke se navodi ministar Vili Beroš, a da bi valjda sve bilo uvjerljivije hakeri su stavili i fotografiju ministra.

Preslika zlonamjerne elektroničke poruke

zlonamjerni mail

CERT moli građane da ako primijete bilo kakve zlonamjerne aktivnosti vezane uz Covid-19, da to prijave nadležnim službama.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare