Enigma vozila za zamagljivanje komaraca u Velikoj Gorici: “Eko standard“ tvrdi da je sve u redu, a goričke gradske službe, po običaju, šute k’o zalivene

Ovo je vozilo u četvrtak prije 6 sati ujutro bučalo po goričkim ulicama / Foto: Čitatelj portala Gorica.info

Snimka vozila za dezinsekciju komaraca, kojeg je u četvrtak ujutro u Velikoj Gorici snimio čitatelj potrtala Gorica.info, ponovno je uskovitlao ovog ljeta ionako vruće strasti Goričana na temu letećih krvopija koje nemilosrdno napadaju po cijelom gradu i okolici. Kako objašnjavaju da se iz vozila ne vidi nikakva para ili dim, pitali smo i tvrtku Eko standard, kojoj je Grad Velika Gorica platio oko 240.000 kn (uključujući PDV) našeg novca.

– Vi, kao i građani Velike Gorice ste potpuno u pravu – iz vozila nije izlazio nikakav dim. Naime, iz stroja za dezinsekciju komaraca ne izlazi dim, već maglica ili aerosol. To je jako važno jer su to izgledom potpuno različita agregatna stanja. Obzirom da je nosač insekticidnog pripravka voda, a ne nafta (koja je kao nosač zabranjena), izgled maglice nije gust i bijel kao kod nafte. Insekticid se vodom razrjeđuje u omjeru 1:9, netom prije početka provedbe dezinsekcije. Upute proizvođača insekticida nalažu da se insekticid razrjeđuje točno u tom omjeru i tu ne postoji mogućnost smanjivanja ili povećavanja koncentarcije istog jer je stroj (Mobilstar) kojim se provode mjere dezinsekcije kalibriran tvornički na točnu gustoću radne otopine. U protivnom, dolazi do kvara na stroju – stoji u odgovoru Eko standarda.

Dobro, maglica nije toliko vidljiva kao dim, ali je valjda ipak vidljiva. Brojni stanovnici našeg grada javili su se nama ili su takva svoja iskustva podijlelili na društvenim mrežama i oni tvrde da, osim jake buke, nisu vidjeli da se išta dimi, magli ili kako-to-već-nazvati iz vozila za dezinsekciju. Eko standard i za to ima objašnjenje.

– Dezinsekcija se obavlja iz vozila u pokretu unaprijed utvrđenim rutama i prema postojećim žarištima. Pri kretanju kroz određene ulice, nije uvijek moguće napraviti prsten odnosno krug, već se vozilo mora istim putem vratiti natrag. U tom slučaju se isključuje izbacivanje materijala dok stroj još radi, dakle čuje se rad motora, a materijal ne izlazi. U tom slučaju se vozilo brže kreće radi što skorijeg dolaska na iduću lokaciju koju treba pokriti. Nadam se da smo ovim obrazlaganjem uspjeli razjasniti neke osnovne postupke pri tretmanu komaraca – zaključuju iz Eko standarda.

komarac
Komarac koji se upravo napio krvi / Foto: Pixabay

E, sad, dragi sugrađani zaključujte sami. Malo je, doduše, čudno što se javilo dosta ljudi koji su, prema objašnjenju Eko standarda, vidjeli samo auto koji ide na drugu točku na kojoj će početi novu rundu zamagljivanja komaraca. I to je moguće. No, zbog ovoljetna neviđene invazije komaraca stvarno se postavlja pitanje je li dogovorena količina otrova koji ih je trebao uništiti stvarno i isporučena, odnosno jesu li goričke gradske službe trebale naručiti više tog dezinsekcijskog sredstva. Ovako stvarno izgleda da su bacili naših 240.000 kuna.

Neslužbeno se šuška da bi ipak moglo biti reakcije iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koje navodno ispituje što se to događa s akcijama uništavanja komaraca u Velikoj Gorici.

Pitali smo i velikogoričke gradske službe što imaju reći na sve ovo. Oni, kao što smo već navikli u ovakvim škakljivim situacijama, šute. Šute ko zaliveni. I to je u redu.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 years ago

Laž na laž.