Počela nova školska godina uz stroge epidemiološke mjere: Razredi se ne miješaju, a učenici i nastavnici nose maske Roditeljima je zabranjeno ulaziti u školu /// Prvi dan nastave dopušten je ulazak isključivo roditeljima prvašića i to samo jednome roditelju /// Dopušteno je zadržavanje 15 minuta ///

školska godina
Foto: Pixabay

Nova školska godina 2020./2021. počela je jutros za nešto manje od 460 tisuća učenika u Hrvatskoj. Sve škole su objavile detaljne upute za učenike i roditelje, a razrednici su dodatno obavijestili roditelje o mjerama kojih se djeca trebaju pridržavati u školama.

Velikogoričke učenike na klupama će dočekati četiri maske, dvije je osiguralo Gradsko poglavarstvo, a dvije Zagrebačka županija. Osnovnoškolci će dobiti i besplatne udžbenike, koji su plaćeni iz državnog proračuna, ali radne bilježnice ove godine roditelji moraju kupiti.

Ranijih godina radne bilježnice je plaćala Zagrebačka županija. Iako su mnogi roditelji očekivali da će umjesto Zagrebačke županije uskočiti i pomoći u nabavi radnih bilježnica Grad Velika Gorica, koji je osnivač osnovnih škola, to se nije dogodilo. Grad je odlučio da će ove godine svim srednjoškolcima dati 1000 kuna za nabavu udžbenika i školskih potrepština.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovu školsku godinu pripremilo je tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji u školi. Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu. O primjeni pojedinoga modela odlučivat će škole u suradnji i uz suglasnost s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, osim u slučaju lockdowna za cijelu državu, kada vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.

Roditelji učenika od 1. do 4. razreda dužni su svakodnevno mjeriti tjelesnu temperaturu svojemu djetetu prije odlaska u školu i zapisivati podatke u informativku koju će učenik svaki dan nositi u školu. U slučaju povišene temperature učenik ne smije doći u školu.

Učenici od 5. do 8. razreda također svakodnevno mjere temperaturu. Ako je povišena, ne dolaze u školu i o tome roditelji obavještavaju razrednika.

nova školska godina
Foto: Pixabay

Upute za učenike putnike

Učenici putnici obavezni su nositi masku u autobusu. Učenici u autobusu trebaju uvijek sjediti na istome mjestu. Preporuka je da svaki učenik sjedi sam, a ako to nije moguće, sjedi s učenikom iz svojega razreda. Baća i sestre smiju sjediti zajedno.

Učenici 1. do 4. razreda ne moraju nositi maske za lice u školi, a učenici 5. do 8. razreda u školi nose maske za lice.

Roditeljima je zabranjeno ulaziti u školu. Prvi dan nastave dopušten je ulazak isključivo roditeljima prvašića i to samo jednome roditelju. Dopušteno je zadržavanje 15 minuta.

Učenici se pri dolasku u školu ne zadržavaju pred školom već odmah ulaze u zgradu. Pri ulasku u svoju matičnu učionicu učenici peru ruke.

Upute za posudbu knjiga iz školske knjižnice

Osnovna škola Nikole Hribara objavila je na svojoj web stranici i upute za posudba knjiga iz školske knjižnice. Učenici će knjige posuđivati za vrijeme sata razrednog odjela na način da učenici koji žele posuditi knjige moraju taj dan donijeti člansku iskaznicu (preporuka je da se sve drže zajedno u razredu u kutijici kako ih ne bi zaboravljali). Knjižničarka će doći po iskaznice i zadužiti knjige u knjižnici te ih donijeti u razred. Ako učenik želi posuditi knjigu koja nije lektira, može pregledati katalog knjižnice na mrežnoj stranici škole i zapisati svoje ime i prezime, naslov i autora knjige te dati knjižničarki prilikom preuzimanja članskih iskaznica ili poslati e-mail s istim podacima na knjiznica@osnikolehribara.hr.

Knjige se posuđuju na mjesec dana osim lektire koja mora biti vraćena u mjesecu kad je i posuđena bez obzira na datum posudbe zbog rasporeda lektire po razredima. Prvu lektiru učenici će imati u 10. mjesecu, dotad mogu posuditi knjige za slobodno čitanje na prije navedeni način. Knjižničarke će obilaziti razrede za vrijeme satova razrednoga odjela prema rasporedu. Zadnji sat razrednoga odjela u mjesecu, učenici trebaju donijeti lektire za povrat kako bi se stigle pripremiti za prvi sat u mjesecu za posudbu. Učenici ne odlaze u knjižnicu, poručuju iz knjižnice.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare