Nove upute za škole: Učenici pod odmorom trebaju izići na otvoreno kada god vremenske prilike dozvoljavaju, užina se može donijeti od kuće

djeca na igralištu
Foto: Pixabay

Prvi dan nove školske godine ostavio je niz nedoumica i nejasnoća. Nikome nije u potpunosti jasno kako se treba odvijati rad u školama. Zbunjeni su svi – učenici, nastavnici, roditelji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna pojašnjenja, nakon mnogobrojnih upita građana i škola, vezana uz odmor u školama i prehranu.

Zašto su dobri odmori izvan učionica?

Nužno je tijekom boravka učenika u školi organizirati odmore pod kojima učenici mogu izaći iz učionice. Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dozvoljavaju, navodi se u pojašnjenju HZJZ.

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravaju pažnje tijekom nastave.

Učenici trebaju izići iz učionica tijekom odmora kako bi se mogle provjetriti učionice.

Smiju li djeca u školi jesti hranu donesenu od kuće?

Hranu pripremljenu u obiteljskom domu u higijenskim uvjetima svako dijete može donijeti u školi i konzumirati u školi, kao što se je uobičajeno hrana donosila u školu prije pandemije.

Higijenski uvjeti podrazumijevaju pranje ruku prije pripreme obroka, pranje namirnica tekućom vodom ako se namirnice ne mogu termički obraditi (voće ili povrće) te termička obrada namirnica.

Hranu treba uredno zapakirati da se izbjegne onečišćenje u školskoj torbi. Prije konzumacije hrane, dijete treba oprati ruke vodom i sapunom.

Djecu je potrebno poticati da ne dijele hrane i pića s drugim osobama, savjetuju iz HZJZ.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare