Pogledajte sjajne snimke velikog kita koje su snimili znanstvenici: U Velebitskom kanalu trenutačno plivaju dva prekrasna morska diva Na snimci se vidi kako veliki kit lagano pliva uz plovilo /// Kako bi dobili dojam veličine, trebate znati kako plovilo ima oko 7 metara /// Veliki kit je ugrožena vrsta u Sredozemnom moru ///

veliki kit u velebitskom kanalu
Foto: Institut Plavi svijet

Znanstvenici iz Instituta Plavi svijet i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja uspjeli su snimiti i potvrditi da se u Velebitskom kanalu trenutačno nalaze dva velika kita. Naime, tijekom kolovoza mnogobrojni građani su dojavljivali da su na tom području vidjeli kita. I u rujnu su stizale dojave o kitu u području južnog dijela Velebitskog kanala (Ražanac, Vinjerac, Novsko ždrilo). Istraživači su ponovo izašli na teren kako bi snimili velikog kita dronom iz zraka radi analize veličine i zdravstvenog stanja te kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK, objavio je Institut Plavi svijet.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. rujna na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata u samom ždrilu kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila, kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja.

Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom kolovoza već se radi o drugom kitu.

Na snimci se vidi kako veliki kit lagano pliva uz plovilo. Kako bi dobili dojam veličine, trebate znati kako plovilo ima oko 7 metara.

– Nakon što sam napravio prvu seriju fotografija išao sam provjeriti njihovu kvalitetu te sam već prvim pogledom primijetio kako su peraje prethodno fotografiranog i ovog kita različite. Naime kit kojeg su kolege fotografirale u kolovozu imao je veliki i vidljivi urez u samoj peraji dok ovaj kit urez nema. Također, i oblikom se peraje razlikuju – kazao je istraživač Jure Miočić-Stošić.

Svega pola sata nakon ovog otkrića, istraživači su dobili telefonsku dojavu građana koji su u Virskom moru opazili još jednog kita. Time su ove fotografije potvrdile činjenice koje su istraživači dobili prikupljajući opažanja građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita.

U nedjelju ujutro, 6. rujna, istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

– Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresiran za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz naš brod. Tijekom jednog približavanja okrenuo se na bok te mu se jasno vidio gotovo bijeli trbuh – rekao je Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa Instituta Plavi svijet.

Doc. dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja napravio je biopsiju kože velikog kita.
– U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz naše plovilo. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne riskirajući možebitnu ozljedu ili promašaj. Tijekom jednog takvog izrona uz plovilo uspio sam ispucati biopsijsku strelicu samostrelom i uzeti mali komadić kože za DNA analizu, kazao je Holcer.

Veliki kit u Sredozemnom moru je ugrožena životinjska vrsta. Njihov broj sve je manji, a glavne prijetnje danas su im sudari s velikim plovilima koji uzrokuju teške ozljede, amputacije dijelova tijela i smrt te zaplitanje u ilegalne lebdeće mreže, svojevrsne zidove smrti, koje se unatoč zabrani još uvijek postavljaju u nekim dijelovima Sredozemlja. Veliki kitovi zato trebaju našu pomoć danas više nego ikad!

Kako se ponašati u blizini kita

U slučaju da opazite kita nemojte ga proganjati ili mu se približavati! Posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu. Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim uvalama i kanalima. Ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji „spašavanja“ životinje i pokušaji da se životinju „usmjerava“ plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati.

Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50tak metara, poručuju iz Instituta Plavi svijet.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare