Sociologinja Petričušić upozorila roditelje na razne manipulacije na društvenim mrežama: S lažnih profila širi se strah i panika zbog povratka djece u škole

antonija petričušić
Antonija Petričušić gostovala je na N1

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Antonija Petričušić, koja je ujedno i administratorica u grupi Roditelji o koronaškoli na Facebooku, na N1 govorila je o važnosti povratka djece u škole.

Komentirajući zabrinutost roditelji koji se uoči novonastale situacije s novom školskom godinom nemaju kome obratiti, Antonija Petričušić je rekla: – Mentalno zdravlje je svedeno na svijest pojedinca o njemu i njegovim ekonomskim mogućnostima da si priušti pomoć. Takva pomoć, koju plaća država, morat ćete dugo čekati. Oko okolnosti na početku školske godine oglasilo se Zagrebačko psihološko društvo koje je skrenulo pozornost da službe koje brinu o mentalnom zdravlju nisu dovoljno zastupljene u školama.

Kad je u pitanju manipulacija roditeljima, posebno na društvenim mrežama, Petričušić je rekla da može govoriti samo o vlastitom iskustvu kao administratorice Facebook grupe.

– U toj grupi sam posljednjih mjesec dana primijetila poplavu lažnih profila s kojih se širi strah i panika i klima se u grupi u kratkom vremenu od informativne pretvorila u dijeljenje grozomornih slika djece pod gas maskama, ili da se djeci ne da nošenje maski u školi, ili da roditelji trebaju školovati djecu kod kuće… U potpunosti su promijenili raspoloženje u grupi pred početak školske godine. U raznim se grupama “dila” strah i panika uoči početka škole. O tome sam obavijestila Pravobraniteljicu za djecu i potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava tražeći da djeluju u okviru svojih nadležnosti – istaknula je Petričušić.

Odgovore još nije dobila, no vjeruje da razmatraju dopis. Ona sigurno može potvrditi da su ti profili, s kojih se širila panika lažni.

– Otvoreni su nekoliko dana prije pristupanja grupi, nemaju prijatelja, nisu dio drugih grupa, nemaju slike osoba. Mislim da iza toga stoji organizirana grupacija, a takve teme motiviraju druge roditelje da se priključe i da nemaju povjerenja prema institucijama, čime nabuja broj onih koji se odupiru mjerama. Na internetu je svatko stručnjak, dovoljno je imati tastaturu i slobodnog vremena. U tom smislu je internet i predemokratičan jer dopušta širenje svakakvih informacija. Većina onih koji su objavljivali šokantne slike i poruke da će nam otimati djecu, da će se djeca gušiti, bili su pozivatelji na nedavni Festival slobode.

Istaknula je da djeca ne smiju poslužiti kao oruđe za ideološke borbe. Dotaknula se i pitanja diskriminacije djece u novim okolnostima, a odnosi se na djecu pripadnike nacionalnih manjina, djecu koja su u lošijoj socijalnoj i financijskoj poziciji, oni koji od roditelja nemaju adekvatnu podršku…

– U mjerama koje je ministarstvo propisalo nema referiranja na ranjive skupine i nema jasne poruke vlasti da želi uključiti one koji su zbog nepovoljnog socijalnog stanja i porijekla u nepovoljnijim polaznim šansama. Dodala bih da su to i djeca s poteškoćama u razvoju. Dok su s nastavnicima, ne brinem, oni će se stručno pobrinuti za njih, no problem je kad i ako se nastava prebaci online. Ne postoji unaprijed propisana opcija koja će njihove specifičnosti uzeti u obzir i da bude jednako dostupno svima, na tome ministarstvo treba poraditi.

Djeca su predugo bila izvan učionica i vršnjačkog okruženja, vjerujem da je povratak u škole najbolje što im se moglo dogoditi, zaključila je prof. Petričušić.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare