Tržišni inspektori otkrili kako su nas trgovci varali tijekom ljetnih sniženja: U 474 inspekcijska nadzora utvrđena 74 prekršaja Završetkom ovogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja, s početkom rujna, trgovci više ne smiju oglašavati sezonsko sniženje, no proizvodi koji su bili na sezonskom sniženju mogu se prodavati po sniženoj cijeni do isteka zaliha

ljetna sniženja
Ilustracija: Pixabay

Tržišni inspektori Državnoga inspektorata tijekom srpnja i kolovoza provodili su ciljane inspekcijske nadzore ljetnih sezonskih sniženje. U dva mjeseca provedeno je 474 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno ukupno 74 prekršaja (15,6 %) što je na razini prošle godine, doznali smo u Državnom inspektoratu.

Inspekcijskim nadzorima kontrolirano je pridržavanje odredbi Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje i nepoštena poslovna praksa trgovaca prema potrošačima.

Inspektori su utvrdili da trgovci ne ističu cijene proizvoda tijekom ljetnih sezonskih sniženja ili ih nepropisno ističu, npr. uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji. Zabilježeno je i nekoliko slučajeve nepoštene poslovne prakse. Nepoštena poslovna praksa trgovca odnosila se na oglašavanje određenog postotka sniženja, ali na prodajnom mjestu nije zatečen niti jedan proizvod koji je snižen u tom postotku kao i oglašavanje popusta u razdoblju koje je obuhvaćalo i razdoblje sezonskog sniženja, pa se proizvod po redovnoj cijeni koja je istaknuta nije prodavao niti u jednom trenutku tijekom 2020. godine i sl., pojašnjavaju u Državnom inspektoratu.

Neki od utvrđenih prekršaja otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora pa za te prekršaje tržišni inspektor nisu podnosili optužni prijedlog niti su izdavali prekršajni nalog. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja bit će poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Koji trgovci varaju potrošače iz Državnog inspektorata ne žele otkriti zbog čega uporno prigovaraju udruge koje se bave zaštitom potrošača. Potrošače udruge smatraju da takvi inspekcijski nadzori nemaju previše smisla jer potrošači ostaju zakinuti za važnu informaciju na koju imaju pravo.

Sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom.

Završetkom ovogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja, s početkom rujna, trgovci više ne smiju oglašavati sezonsko sniženje, no proizvodi koji su bili na sezonskom sniženju mogu se prodavati po sniženoj cijeni do isteka zaliha.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare