Uhićeni Hrvati krijumčari: Uhitili su ih na Kanarskom otočju s tonom kokaina vrijednog više od 40 milijuna eura Kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Falkuša” usmjereno je prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela", specijaliziranu za pružanje "usluga" krijumčarenja jedrilicama i jahtama

MUP je upravo objavio kako je u suradnji sa španjolskom Civilnom stražom” (Guardia Civil) i francuskom carinom zaplijenjeno gotovo tona čistog kokaina na Kanarskom otočju, a u akciji su uhićena trojica Hrvata krijumčara. Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja (Kraljevina Španjolska).

Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, navodi se u priopćenju MUP-a.

Prema procjenama španjolskih policajaca, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

uhićeni hrvati krijumčari
Foto: Guardia Civil

Kako je sve počelo

Policija je u okviru svojih aktivnosti doznala o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su,  kao pripadnici tzv. “Balkanskog kartela”, aktivno uključeni hrvatski državljani.

Početkom ove godine policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske započeli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Falkuša”.

Zbog izraženog međunarodnog karakter kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španjolskom „Civilnom stražom” (Guardia Civil) te  francuskom carinom.

Pored navedenih agencija, u provođenju kriminalističkog istraživanja “FALKUŠA”  podršku su pružile agencije: Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Republike Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske).

trojica hrvata krijumčarili kokain
Foto: Guardia Civil

Kriminalističko istraživanje “Falkuša” je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizirala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

uhićeni hrvati krijumčari
Brod Falkuša / Foto: Guardia Civil

Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Koordinirano, sa uhićenjem hrvatskih državljana i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policijski službenici su 11. rujna na području PU šibensko-kninske proveli više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti.

hrvati krijumčarili kokain
Foto: Guardia Civil

Ovo je još jedno u nizu kriminalističkih istraživanja po pitanju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja većih količina kokaina, koje je hrvatska policija provela u suradnji sa međunarodnim policijama i agencijama za borbu protiv droga, kažu u MUP-u. Ono je opetovano pokazalo da međunarodna policijska i međuagencijska suradnja, u realnom vremenu, nema alternative u borbi protiv međunarodnih zločinačkih udruženja kao što je tzv. “Balkanski kartel”.

Video: Guardia Civil

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare