Što ne štima u sustavu: Prometne prekršitelje strogo kažnjavaju i šalju u zatvor, a poginulih u prometu i dalje je previše Mlađi muškarac vozio prije položenog vozačkog, kažnjen s 35 dana zatvora i 1000 kuna /// Dvojica 55-godišnjaka kažnjeni su novčanim kaznama, a jedan od njih još i kaznom zatvora od 20 dana

kazne za nesavjesne vozače
Foto: PU karlovačka

Posljednji tjedni puni su teških prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Poginuli u prometu gotovo svaki dan pune stupce crnih kronika. A upravo to je trebao prevenirati novi stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji je na snazi je od 1. kolovoza prošle godine. Dakle, više od godinu dana prošlo je od njegova stupanja na snagu, a  nesavjesni vozači i dalje ga svakodnevno krše. Zakonom su propisane visoke novčane kazne zbog prekoračenje dozvoljene brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, za vožnju u suprotnom ili zabranjenom smjeru, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje alkotestiranja i testiranja na droge, vožnju pod utjecajem alkohola i droga, vožnju prije položenog vozačkog ispita i vožnju dok je vozačka dozvola oduzeta.

Policija je u srijedu u Karlovcu zaustavila 28-godišnjeg vozača za kojeg je utvrdila da vozi iako nema položen vozački ispit. Kako ovo nije prvi put da ga je policija uhvatila već je, kako su utvrdili, višestruki počinitelj prekršaja tzv. „recidivist“, vozač je uhićen i u četvrtak, 10. rujna priveden na Općinski sud gdje mu je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena kazna zatvora u trajanju od 35 dana i novčana kazna od 1000 kuna.

Za vožnju dok je vozačka oduzeta, sud ga kaznio s 16.000 kuna

Općinski sud kaznio je i dvojicu muškaraca za koje je utvrđeno da su počinili prekršaje u prometu. Policijski službenici u Ogulinu zaustavili su u srijedu 55-godišnjeg vozača koji je vozio osobni automobil ogulinskih registarskih oznaka iako mu je vozačka dozvola oduzeta. Zbog počinjenog prekršaja sud mu izrekao novčanu kaznu od 16.000 kuna.

Policijski službenici u Slunju postupali su prema 55-godišnjaku koji je 7. rujna u Gornjem Taborištu izazvao prometnu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom. Utvrđeno je da je muškarac na županijskoj cesti nekontrolirano upravljao osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,09 promila. Nakon što su ga uočili policijski službenici, uz uporabu svjetlosnih i zvučnih signala pokušali su ga zaustaviti i isključiti iz prometa, ali je vozač u jednom trenutku povećao brzinu i udario u službeno policijsko vozilo te je iz vozila izišao i pokušao pobjeći s mjesta nesreće. Policajci su bili brži te su ga uhvatili. Zbog počinjenih prekršaja sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 dana i novčanu kaznu od 6500 kuna.

Lani je policija u Gračacu zaustavila 24-godišnjaka. Bio je pijan (1,97 promila alkohola), a već je ranije ostao bez vozačke. Nakon žurnog prekršajnog postupka kažnjen je bezuvjetnom kaznom zatvora od 90 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije od 24 mjeseca. I na području Đurđevca je tada zaustavljen vozač koji je bio pod utjecajem alkohola i vozio neregistriran auto. Odmah mu je odrezana kazna od 27.700 kuna. I takvih primjera ima još. Očito su i policija i sudovi postali efikasniji u strogom kažnjavanju opasnih i potencijalno opasnih vozača. No, poginulih u prometu i dalje je jako puno. Gdje je, onda, greška u sustavu? Trebalo bi je što prije otkriti…

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare