Viziri u razredu nisu dobra zamjena za maske, nastavnik ga može nositi kada je u razredu učenik oštećenog sluha Viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, ali ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom /// Od danas u dvije županije maske nisu obvezne u razredima

viziri nisu dobra zamjena za maske u razredima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da viziri nisu dobra zamjena za maske, a upozorenje je posebno upućeno nastavnicima. Korištenje vizira u razredu ne može se smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski, kažu u HZJZ-u.

Usprkos tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi, prema sadašnjim saznanjima, moglo biti moguće.

Iznimno, nastavnik masku treba zamijeniti vizirom u razredu kada je prisutan učenik oštećenog sluha kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana.

U takvoj situaciji nastavnik treba koristiti vizir umjesto maske kada je god u učionici/prostoriji s učenikom oštećenog sluha te uvijek kada se obraća učeniku s oštećenim sluhom.

Kod kretanja zajedničkim prostorijama (osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom) te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku.

Ujedno, škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike.

Kada je god moguće nastavu treba organizirati na način da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici (1,5 m za 5.-8. razred OŠ i približno 2 m u srednjoj školi) kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske.

U dvije županije od danas maske u razredima više nisu obavezne

Na temelju procjene epidemiološke situacije na području Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je odluku o nošenju maski. Učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske.

Maske su obvezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Bez maski i u Međimurju

Stožer civilne zaštite Međimurske županije uz suglasnost epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave u smislu da njihovo nošenje nije obvezno.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Važno je također, u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima.

Ukoliko se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donositi će se posebne Odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi.

Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega, ukoliko se neće pogoršati epidemiološka situacija. Stoga, apeliramo na sve učenice i učenike da se drže pravila socijalne distance, budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje kako bi mogli zadržati povoljnu situaciju, navodi se u priopćenju.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare