Otkrivena salmonela u purećim okruglicama: Proizvoda više nema na tržištu, provjerite imate li ga možda u frižideru

salmonela u purećim mesnim okruglicama

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak kako je u purećim mesnim okruglicama pronađena salmonela. Proizvođač je slavonskobrodski Vindon koji posluje u sastavu Vindije.

„U proizvodu Pureće mesne okruglice, svježe, 420g, LOT 0270820100, datuma upotrijebiti do 05.09.2020. utvrđena je Salmonella spp. Proizvod nije u skladu s Uredbom 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu”, navodi se u priopćenju.

Proizvoda više nema na tržištu, a nema ga ni na zalihama kod proizvođača.

Salmonelom se možete zaraziti ako jedete zaraženu ili kontaminiranu hranu (sirovo ili nedovoljno kuhano ili pečeno meso peradi, jaja, mliječni proizvodi, kremasti kolači…). Simptomi salmoneloze su proljev, vrućica i grčevi u trbuhu, koji se pojavljuju 12-72 sata nakon što ste pojeli zagađenu hranu. Bolest obično traje 4-7 dana i kod većine oboljelih prolazi bez ikakve terapije.

Međutim, neki pacijenti završe i na bolničkom liječenju zbog proljeva. Kod težih oblika bolesti postoji mogućnost da salmonela iz crijeva uđe u krvotok i zarazi ostale organe i u tim slučajevima je potrebno liječenje antibioticima. Teži oblici salmoneloze javljaju se kod starijih osoba, male djece i osoba oslabljenog imuniteta.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare