Školske dvorane uskoro se otvaraju za sportaše: Prvi počinju trenirati stariji juniori i seniori koji se bave košarkom, rukometom, odbojkom, a onda i mlađi sportaši Trenutno se 10 tisuća sportaša ne može baviti sportom jer nemaju gdje trenirati /// Prioritet je zaštita zdravlja, sport ne smije postati generator zaraze koronom ///

školske dvorane
Foto: Pixabay

Od početka nastavne godine vode se polemike oko korištenja školskih dvorana za nenastavne aktivnosti. Kakva je situacija, kako će se riješiti problem jer sportski klubovi više ne mogu unajmiti školske sportske dvorane na HTV-u su govorili savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin i državni tajnik za sport Tomislav Družak.

– Prije samo mjesec dana pitanje je bilo hoće li škola uopće početi. Sad raspravljamo hoćemo li pustiti nekoga tko školi ne pripada. Radi se uglavnom o klubovima prvih hrvatskih liga. Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom turizma i sporta te lokalnim klubovima i nešto se treba napraviti, ali preporuke su takve kakve jesu – nema ulazaka u školu onih koji školi ne pripadaju. Virus ne nastaje u školi, on ulazi u nju, kazao je Božo Pavičin.

Tomislav Družak kazao je na dosadašnjim sastancima postignut nekakav dogovor i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebao bi izdati preporuku, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Do kraja tjedna bi to moglo biti gotovo, a primjena bi krenula idući tjedan. Krenulo bi se u fazama, najavio je. Prva faza je omogućavanje bavljenja sportom dvoranskim klubovima koji bez školskih dvorana ne mogu funkcionirati (odbojka, rukomet, košarka…).

Najprije seniori, onda mlađi sportaši

Pritom bi se fokusirali na one sportaše koji nisu u obrazovnom sustavu (stariji juniori i seniori). Iznio je podatak da se trenutno 10 tisuća sportaša ne može baviti sportom. Družak je naglasio kako je i njima prioritet zaštita zdravlja te da nikako ne žele da sport bude generator zaraza. Mjere trebaju biti izuzetno stroge i vlasnici tih dvorana moraju ih se pridržavati. Djeca su ujutro u školi zaštićena, pod velikom kontrolom i ne možemo dopustiti da se poslijepodne miješaju s drugom djecom, naglasio je. Dodao je kako se radi o prvoj fazi, a kasnije će se vidjeti hoće li se preporuke širiti.

– Ono što se događa izvan škole, solfeggio, vanjski sportovi i sportovi u prostorima koji nisu školski – to je odgovornost roditelja i institucija u kojima se trenira. HZJZ je i za njih izdao pravila kojih se moraju pridržavati, kazao je Božo Pavičin. U najboljoj je situaciji nogomet, jer se odvija na otvorenom, dodao je te naglasio kako se mjere nastoje što više ‘lokalizirati’. Ovlasti za posebne mjere ‘prebačene’ na lokalne stožere.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare