USKOK Dražena Barišića optužuje za namještanje poslova vrijednih milijune kuna: Donosimo detalje kako su se dogovarali poslovi s Petekom Barišića se sumnjiči za namještanje poslova oko izgradnje pročistača koji se gradi kao dio aglomeracije te za namještanje natječaja za izgradnju javne rasvjete u Velikoj Gorici /// Među osumnjičenima su i tri osobe iz VG Vodoopskrbe ///

USKOK Dražena Barišića optužuje za namještanje poslova

USKOK je objavio detalje istrage protiv 11 osoba među kojima se nalaze i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i još tri osobe iz VG Vodoopskrbe. USKOK Dražena Barišića optužuje za namještanje poslova vrijednih milijune kuna u kojima se pogodovalo Kreši Peteku i njegovoj tvrtki Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada.

– Na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana (1960., 1969., 1976., 1961., 1968., 1978., 1963., 1984., 1970., 1986., 1946.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja te pomaganja u nezakonitom pogodovanju, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Dogovarali poslove vrijedne 97,3 milijuna kuna

Prvoosumnjičeni u istrazi je Krešo Petek, osnivač i suvlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada. USKOK navodi da je Petek, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja Elektrocentra Petek, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu, s drugookrivljenim Draganom Kovačevićem, predsjednikom uprave Janafa, dogovorio da će mu za poduzimanje svih radnji potrebnih za osiguranje dodjele poslova kojih je investitor JANAF njegovom društvu, kao nagradu dati 1,96 milijuna kuna u gotovini, što je 11. studenoga 2019. i učinio.

Peteka se također sumnjiči da je, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu i Velikoj Gorici, na traženje i u dogovoru s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem poduzeo sve radnje potrebne da se Elektrocentru Petek u otvorenom postupku javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000,00 kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Naime, koristeći autoritet funkcije gradonačelnika i pozicije jedinog člana Skupštine trgovačkog društva VG Vodoopskrbe d.o.o., Barišić je od predsjednika uprave Vodoopskrbe ujedno i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije o nabavi sukladno zahtjevima Elektrocentra Petek. Također je tražio da u fazi nakon podnošenja ponude prepusti I. i IX. okrivljenom da sami evaluiraju svoju i druge ponude koje će biti podnesene, na što je VIII. okrivljeni pristao.

U cilju realizacije dogovorenog, između ostalog je naložio voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena Dokumentacije o javnoj nabavi, na pitanja društva od Elektrocentra Petek i njegovih poslovnih partnera u ime Vodoopskrbe objavljuje one odgovore koje će joj dati IX. okrivljeni, kao i da pitanja njihovih konkurenata, radi otkrivanja tehnoloških rješenja i s njima povezan okvirni iznos njihovih ponuda, daje na uvid djelatnicima Elektrocentra Petek, što je X. okrivljena kontinuirano provodila. Po realizaciji svih potrebnih radnji, Vodoopskrba i društvo u kojem je IX. okrivljena odgovorna osoba zaključili su ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Zbog Peteka poništen natječaj za izgradnju sustava javne rasvjete

Nadalje se osnovano sumnja da je na traženje i u dogovoru s Petekom, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., gradonačelnik Velike Gorice pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici. Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Velike Gorice provođenje pozivnog natječaja s time da se, sukladno dogovoru s Petekom poziv za podnošenje ponude dostavi trgovačkom društvu u kojem je odgovorna osoba XI. okrivljena i dvama drugim društvima, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti XI. okrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom, a po zaključenju ugovora zajedno s Petekom kreirati projektnu dokumentaciju kojom će osigurati prednost njegovom društvu.

Nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja, XI. okrivljeni je u ime društva u kojem je odgovorna osoba s Gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s I. okrivljenim Elektrocentrom Petek započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare