Dražen Barišić bez imuniteta: U Saboru ga zamjenjuje Mato Čičak, istražni postupak se nastavlja, uhićen je i ispituje ga PNUSKOK

dražen barišić bez imuniteta
Barišić je jedan od optuženih u aferi namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek / Foto. Gorica.hr

Dražen Barišić bez imuniteta očekuje nastavak postupka u istrazi njegove uloge u korupciji oko namještanja poslova ivanićgradskoj tvrtki Elektrocentar Petek. U fokusu te istrage je prvi čovjek Janafa Dragan Kovačević, koji je u četvrtak uhićen i ispitan, dok su Barišić (HDZ) i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) ostali zaštićeni imunitetom saborskih zastupnika. No, današnjom odlukom Sabora obojica su ostala bez imuniteta.

Elektrocentar Petek, vlasnika Kreše Peteka također osumnjičenog u aferi, puno je radio na poslovima u koje je investirao Grad Velika Gorica. Peteka se, među ostalim, sumnjiči da je, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu i Velikoj Gorici, na traženje i u dogovoru s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem poduzeo sve radnje potrebne da se Elektrocentru Petek u otvorenom postupku javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000,00 kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Naime, koristeći autoritet funkcije gradonačelnika i pozicije jedinog člana Skupštine trgovačkog društva VG Vodoopskrbe d.o.o., Barišić je, stoji u optužnici, od predsjednika uprave Vodoopskrbe ujedno i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije o nabavi sukladno zahtjevima Elektrocentra Petek. Nadalje se osnovano sumnja da je na traženje i u dogovoru s Petekom, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., gradonačelnik Velike Gorice pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Eletkrocentar Petek je, kao što smo napisali, sudjelovao u još nizu velikogoričkih gradskih projekata. Hoće li i oni doći pod lupu USKOK-a i Državnog odvjetništva pokazat će sljedeći tjedni, vjerojatno i mjeseci.

Dražen Barišić bez imuniteta još je u četvrtak izjavio da je spreman odgovoriti na sva pitanja i kako smatra da nije počinio nikakvo inkriminirano djelo. Tako, pak, ne misli Državno odvjetništvo i USKOK, pa prvog Velikogoričana vjerojatno očekuje privođenje, uhićenje i ispitivanje. U Saboru će na njegovo mjesto sjesti, odlučio je HDZ nakon što je Barišić pristao zamrznuti mandat, načelnik Rugvice Mato Čičak.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare