Najveća afera u Velikoj Gorici: Sve što trebate znati o Elektrocentru Petek, Barišiću, Jelisavcu, tajnim prisluškivanjima, namještanju poslova… Što su uključeni u aferu voljeli jesti? /// Tko je povezan kumstvom? /// Tko je čiji u goričkom Gradskom poglavarstvu? /// Zašto VG Goričanku nisu gradili Velikogoričani?

najveća afera u velikoj gori
Najveća afera u Velikoj Gorici tek je počela. Nitko ne zna kako će i kada završiti

Najveća afera u Velikoj Gorici doslovce je eksplodirala prije dva dana. U navodno namještanje javnih natječaja i višemilijunskih poslova ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku bili su, prema tvrdnjama istražitelja, uključeni gorički gradonačelnik Dražen Barišić, predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac i još jdvije djelatnice tog poduzeća.

Istražitelji su ih sve pratili i tajno snimali. Tvrde da imaju dokaze koji se odnose na razdoblje od posljednjih godinu dana. No, Elektrocentar Petek već je godinama jedan od glavnih partnera na infrastrukturnim projektima koje financira grad Velika Gorica i gradska poduzeća. Navodno ima još naših sugrađana koji strepe hoće li i njima policija zakucati na vrata. Ovo je, bez ikakve konkurencije, najveća afera u Velikoj Gorici u povijesti našeg grada. Evo i detalja…

Krešo Petek – Prvoosumnjičeni u aferi koja ne trese samo Veliku Goricu nego čitavu Hrvatsku. Najbogatiji je stanovnik Ivanić Grada i u njegovim tvrtkama radi više stotina ljudi. Mediji aktualnu aferu nazivaju Afera Janaf jer je najveći kapitalac koji je u njoj pao bivši SDP-ovac i kasniji član HNS-a Dragan Kovačević, šef Uprave Janafa. Petek je navodno, zbog namještanja poslova za Janaf, Kovačeviću isplatio 1,9 milijuna kuna mita. Petek je, prema istražiteljima, takav način dobivanja poslova raširio po Hrvatskoj. Tako su s njim pali i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) i velikogorički gradonačelnik Držen Barišić (HDZ), te još niz ljudi povezani u ovu, kako tvrde istražitelji, koruptivnu mrežu. Petek je, inače, bio rado viđen gost u Velikoj Gorici i može ga se naći na nizu protokolarnih fotografija na službenom gradskom portalu gorica.hr.

Dražen Barišić – On je (zasad) najdugovječniji gradonačelnik Velike Gorice, na toj je funkciji već 11 i pol godina. Kadar je HDZ-a, na poziciju ga je doveo Ivan Šuker, bivši ministar financija, s kojim je kasnije prekinuo odnose. Da bi opstao morao je voditi više bitaka s oponentima iz svoje stranke i do sada je uvijek pobjeđivao. Još uvijek vodi bitku sa svojim dogradonačelnikom Krešimirom Ačkarom. Grad vodi poprilično čvrstom rukom i, tvrde upućeni, ništa se ne događa bez njegovog amena. Tako je već godinama u poprilično dobrim odnosima sa Krešom Petekom s kojim se, vidi se iz transkripata i dokaza prikupljenih tajnim praćenjem, redovito čuje, razgovara, ruča. Navodno su njih dvojica dogovarali namještanje dva natječaja u korist Elektrocentra Petek – gradnju goričkog pročistača (procjenjena vrijednost 97 milijuna kuna) i postavljanje javne rasvjete (33 milijuna kuna). Od subote je smješten u istražni zatvor u Remetincu.

Tomislav Jelisavac – Predsjednik je Uprave VG Vodoopskrbe, čovjek od Barišićevog punog povjerenja. Njih su dvojica i kumski povezani, a obojica žive u Gradićima, selu pokraj Velike Gorice. Prije dolaska na čelo gradskog vodoprivrednog poduzeća bio je direktor VG Goričanke, komunalnog centra u kojem su sjedišta svih gradskih tvrtki. Član je HDZ-a. Istražitelji tvrde, prema dostupnim informacijama, da je bespogovorno provodio Barišićeve instrukcije u namještanju natječaja za gradnju pročistača tvrtki Elektrocentar Petek.

Ervin Kolarec – Zamjenik gradonačelnika Velike Gorice koji će voditi grad dok nema gradonačelnika Barišića. U sukobu Barišić-Ačkar stao je na stranu Barišića iako je i on prije koju godinu imao epizodu neslaganja s gradonačelnikom. Član je HDZ-a. Njegovo se ime ne povezuje s aktualnom aferom.

Krešimir Ačkar – Zamjenik gradonačelnika Velike Gorice koji je trebao postati Barišićev nasljednik na mjestu gradonačelnika. No, njih su se dvojica posvađala, pa su se čak i nadmetala za preferencijske glasove na prošlim parlamentarnim izborima. Pobijedio je Ačkar, a u Sabor su ušla obojica. No, Barišić ga je još ranije isključio iz svih poslova vezanih uz vođenje grada. Član je HDZ-a. Ne povezuje se s aktualnom aferom.

Elizabeta Stipetić – Dugogodišnja bliska suradnica Dražena Barišća još iz vremena njihove suradnje na Radio Velikoj Gorici. Ona je šefica Ureda gradonačelnika i javno je u petak, pred kamerama i novinarima, objavila da će grad do povratka Barišića voditi Ervin Kolarec. Njeno se ime ne povezuje s aktualnom aferom.

Eletkrocentar PetekTvrtka iz portfelja Kreše Peteka, direktor je njegov sin Miroslav Petek. Jedan od glavnih izvođača infrastrukturnih radova u Velikoj Gorici posljednjih pet godina, pa i više.

VG Vodoopskrba – Velikogoričko gradsko komunalno poduzeće kojem je na čelu Tomislav Jelisavac, od petka stanovnik zatvora u Remetincu i osumnjičenik u aferi namještanja poslova za tvrtku Elektrocentar Petek. Vodoopskrba je raspisala natječaj za rokonstrukciju pročistača otpadnih voda u Gorici. USKOK tvrdi da je gradonačelnik Barišić pomogao Peteku da dobije taj posao uz pomoć Tomislava Jelisavca. Peteka je, tvrde istražitelji, Jelisavac konstantno informirao o ponudama drugih konkurenata na tom natječaju i, navodno, na kraju mu čak dopustio da sam izmijeni kriterije bodovanja. Na kraju je Petekova ponuda od 118 milijuna kuna bila najpovoljnija, čak 30 milijuna kuna jeftinija od ponude Strabaga.

Restoran Mon Ami – Ugledan velikogorički restoran kojeg preporučuje i ugledni Michelinov vodič. Očito je baš to prestižno mjesto bilo ono u kojem su voljeli objedovati ili na brzinu gablati Dražen Barišić i Krešo Petek. Navodno su posebno uživali u rižotu. No, prema transkriptima tajno snimljenih susreta nisu razgovarali samo o gastronomiji nego i o namještanju javnih natječaja za projekte u Velikoj Gorici. Do restorana je na čašicu razgovora s Barišićem znao navratiti i Jelisavac.

Reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi – Projekt kojeg je za investitora, grad Veliku Goricu, odradio Elektrocentar Petek. Za projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna Barišić i Petek ugovor su potpisali u travnju 2015. godine. Čak 85 % novca za taj projekt stiglo je iz fondova EU. Taj projekt nije pod lupom aktualne istrage.

Velikogorički gradski bazenUgovor o gradnji bazena potpisan je u prosincu 2016. godine kada se najavljivalo da će projekt koštati 37 milijuna kuna. Za izvođača radova je odabran, a tko bi drugi, Elektrocentar Petek. Barišić je tada najvaljivao kraj radova za konac 2017. godine. Radovi su trajali dvostruko od predviđenog i završili su tek krajem 2018. godine. I cijena je u tom vremenu narasla za gotovo tri milijuna kuna. Bazen je otvorila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Ni ovaj projekt nije pod lupom aktualne istrage.

Komunalni centar VG Goričanka – To je suvremeno sjedište velikogoričkih gradskih komunalnih tvrtki smješteno na prostorima nekadašnje tvornice konfekcije Goričanka. Ta je gradska investicija bila vrijedna oko 40 milijuna kuna, ali glavni nositelji posla nisu bile gradske komunalne tvrtke. Nositelj je bio Elektrocentar Petek. Na otvorenju, u jesen 2016. godine, tvrdilo se da će u Goričanku preseliti Javna vatrogasna postrojba i Crveni križ. To se nije dogodilo, vatrogasci su i dalje u vatrogasnom domu u Zagrebačkoj ulici, a Crveni križ je tijekom koronakrize preseljen u Cvjetno naselje u prostoru koji je djelomično u najmu.

Petek na Gorice – Tako se po turopolski zove petak, tradicionalni sajmeni dan u Velikoj Gorici. Nakon afere u kojoj je ključni igrač Krešo Petek, a koja svoje krakove ima i u Gorici, taj je tradicionalni izraz u naše gradu dobio i neko drugo značenje. Nekima je to duhovito, a drugima se lice zbog toga objesilo pod teretom briga…

Strah kod nekih Velikogoričana – Petek je, kao što se zna, dosta radio na području Velike Gorice, no većina projekata nije obuhvaćena istragom. Navodno je dio Velikogoričana zabrinut da se istraga ne proširi. Tako se barem priča u šestom po veličini gradu u Hrvatskoj…

Najveća afera u Velikoj Gorici traje tek nekoliko dana. I sigurno je da će još dugo potrajati. Hoće li završiti kao brojne druge hrvatske afere koje bi mogli opisati poslovicom “tresla se brda, rodio se miš“, zasad je teško reći. No, dijelu Velikogoričana poslije te afere životi više neće biti ni sjena onim životima koje su živjeli doslovce do jučer.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare