Slabovidnost može dovesti do sljepoće: Roditelji četverogodišnjaka, odvedite dijete na obavezni besplatni pregled vida Ponovno je krenuo novi ciklus probirnog pregleda vida četverogodišnjaka u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti

Slabovidnost može dovesti do sljepoće
Ilustracija: YouTube

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece  i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Slabovidnost može dovesti do sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na kasniji psihološki razvoj djeteta.

Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta do 7. godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid, ističu stručnjaci. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Poziv za besplatni pregled stiže na kućnu adresu

Kako bi se na vrijeme otkrilo koja djeca imaju problema s vidom pokrenut je Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Djecu se poziva na preventivne preglede pismom koje stiže na kućnu adresu s datumom, vremenom i mjestom pregleda. Zbog toga je važno da roditelji djece rođene 2016. kada dobiju ovaj poziv za preventivni pregled zaista i odvedu dijete na pregled vida.

Slabovidnost može dovesti do sljepoće
Pravovremenim liječenjem moguće je više od 90 % slabovidne djece izliječiti

Važno je slabovidnost djeteta otkriti na vrijeme

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru provođenja Nacionalnog preventivnog programa upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka.

– Hrvatska je jedna od 10 zemalja u svijetu koja ima najvišu razinu oftamološke skrbi za djecu. Pravovremenim liječenjem  moguće je više od 90 % slabovidne djece izliječiti, a preostalima možemo značajno pomoći u poboljšanju vida, a time i kvalitete života“, istaknuo je ravnatelj Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i predstojnik Klinike za očne bolesti prof.dr.sc. Mladen Bušić. – I ne zaboravimo, rano liječenje ambliopije među najučinkovitijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće – istaknuo je dr. Bušić.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti u Hrvatskoj se provodi od  2016. godine. Cilj programa je smanjenje slabovidnosti kod djece, sa dosadašnjih 8%, na manje od 1 %. To je moguće samo otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje.

Roditelji, odvedite svoje dijete na preventivni pregled vida jer slabovidnost može dovesti do sljepoće.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare