Ako Barišić podnese ostavku na mjesto gradonačelnika, mogao bi brže izaći iz Remetinca – on o tome ipak zasad ne razmišlja Drži li Barišić u šaci HDZ-ovu tanku većinu u Saboru? /// Hoće li HDZ, kao u slučaju Josipe Rimac, izbaciti Barišića iz članstva? /// Jesu li se pomirili dogradonačelnci Kolarec i Ačkar?

Ako Barišić podnese ostavku
Ervin Kolarec, Krešimir Ačkar, uhićeni Tomislav Jelisavac i Dražen Barišić / Foto: Gorica.hr

Dražen Barišić je od subote stanar zatvora u Remetincu kao jedan od glavnih osumnjičenika u slučaju namještanja poslova i javnih natječaja za tvrtku Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. Sudac mu je odredio pritvor s dva osnova – mogući utjecaj na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Tvrdi se da u postupku protiv Barišića treba ispitati 40 svjedoka, za što bi trebalo biti dovoljno nekih dva mjeseca. No, opasnost od ponavljanja djela isključivo je povezana s gradonačelničkom pozicijom jer, logično, djelo nije moguće ponoviti ako Barišić ne bude na toj poziciji. Njegov kolega, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić (SDP), shvatio je tu prepreku za izlazak iz Remetinca pa je već najavio ostavku iz, kako je istaknuo njegov odvjetnik, moralnih razloga. Dakle, ako Barišić podnese ostavku na mjesto gradonačelnika i on bi mogao brže na slobodu.

No, Ljubo Pavasović Visković, Barišićev odvjetnik, zasad odbacuje takvu mogućnost jer se Barišić ne osjeća krivim. Čak je i okrenuo pilu naopako, pa nedozvoljeno namještanje javnih natječaja tumači kao svojevrsnu bitku Barišića za uštedu novca iz gradskog proračuna.

Barišić predstavlja i problem HDZ-u jer se nije odrekao saborskog mandata nego ga je samo stavio u mirovanje, navodi Večernji list. Prema izbornom zakonu, Barišić za šest mjeseci ponovno može aktivirati mandat bio on tada na slobodi ili ne. A u tom slučaju u opasnosti je trenutačna tanka saborska većina HDZ-a i njegovih partnera koja doslovce ovisi o svakom zastupničkom glasu. Stoga se ne zna hoće li se HDZ u Barišićevom slučaju ponašati kao u slučaju Josipe Rimac koja je ekspresno nakon uhićenja izbačena iz stranke. Ponove li to i s Barišićem vrlo brzo, za već spomenutih šest mjeseci, mogli bi imati problema s većinom reaktivira li gorički gradonačelnik saborski mandat. Ako Barišić podnese ostavku i na ovu dužnost, odnosno ako se u potpunosti odrekne saborskog mandata, HDZ bi imao nekoliko glavobolja manje. Ipak, dio upućenih u saborske odnose tvrdi da šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković ima u Saboru još nekoliko aduta koji bi dignuli ruku bude li potrebno.

U međuvremenu gradska uprava Velike Gorice u ponedjeljak je ustvrdila kako sve funkcionira bez problema. Navodno je održan i sastanak kojeg su vodili zamjenici gradonačelnika Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar. Ne zna se kako je to izgledalo jer iz grada nitko nije poslao fotografiju tog sastanka, a svi znaju da su Kolarec i Ačkar već više od pola godine na suprotnim stranama. Kolarec je podržavao Barišića kao glavnog kandidata za predsjednika gradske organizacije HDZ-a (a time i glavnog stranačkog kandidata za gradonačelnika na izborima u svibnju 2021.), dok je Ačkar i sam istaknuo kandidaturu za to mjesto.

Zbog sukoba Barišić je praktično isključio Ačkara iz odlučivanja u gradu. Ne treba zaboraviti niti da je u petak pouzdana Barišićeva suradnica i šefica Ureda gradonačelnika Elizabeta Stipetić javno pred novinarima obznanila da Barišića mijenja Kolarec. Ačkara nije spominjala. Je li zajedničko vođenje sastanka početak pomirbe Kolarca i Ačkara ili samo puka predstava zbog javnosti ionako zabrinute za funkcioniranje grada u kojem je sve odlučivao gradonačelnik Barišić? Odgovor ćemo dobiti vrlo skoro. Ako ne prije, na početku listopada kada će se vidjeti što će biti s ugovorom Gorice i ZET-a o javnom autobusnom prijevozu, koji ističe 30. rujna.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare