Nova pravila za izdavanje prve vozačke dozvole: Od danas više ne treba prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu Vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu, oni će i dalje morati prilagati uvjerenje u papirnatom obliku

Nova pravila za izdavanje prve vozačke
Foto: MUP

Kod prvog izdavanja vozačke dozvole više ne treba prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu Hrvatskog autokluba, već MUP uvjerenje preuzima elektronski. Nova pravila za izdavanje prve vozačke dozvole počinju se primjenjivati od danas, objavio je MUP.

Izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama i izradom nove aplikacije omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, pojašnjavaju iz policije. Policijske uprave i policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole, ta uvjerenja preuzimaju elektroničkim što znači da ih građani više ne trebaju donositi u papirnatom obliku.

Lani izdano više od 50 tisuća vozačkih dozvola

Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu tijekom 2019. godine izdano je ukupno 50.425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, građani su, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ukoliko su taj postupak provodili kroz sustav E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Za koga ne vrijede ova pravila

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uvjerenje na dosadašnji način jer Uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.

Nova pravila za izdavanje prve vozačke dozvole zasigurno će obradovati sve buduće vozače koji se spremaju na polaganje vozačkog ispita.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare