Policajac spasio život ženi koju su napali stršljeni: Stjepan Čošić na planini prisebnom reakcijom spasio 25-godišnju trkačicu Trail ultramaraton „Dilj trail-46 km“ je izuzetno teška i zahtjevna utrka po planinskim stazama kroz šumu po Dilj planini /// Svaki natjecatelj je morao imati prvu pomoć, mobitel i vodu, a na startnom broju koji svaki trkač nosi na prsima, imali su SOS broj za slučaj ozljede ili gubljenja ///

Policajac spasio život ženi
Foto: Stjepan Čošić

Stjepan Čošić, vukovarski policajac spasio je život ženi koju su napali stršljeni na Dilj planini kod Slavonskog Broda. Stjepan je dugogodišnji ultramaratonac koji je prošli vikend trčao svoju jubilarnu 200-u utrku u kojoj je prisebnom i brzom reakcijom spasio život 25-godišnjoj sunatjecateljici iz Slavonskog Broda, objavili su iz policije.

Trail ultramaraton „Dilj trail-46 km“ je izuzetno teška i zahtjevna utrka po planinskim stazama kroz šumu po Dilj planini. Svaki natjecatelj je morao imati prvu pomoć, mobitel i vodu, a na startnom broju koji svaki trkač nosi na prsima, imali su SOS broj za slučaj ozljede ili gubljenja te je i Hrvatska gorska služba spašavanja bila uključena u osiguranje utrke u slučaju potrebe za njihovim angažmanom. Ovaj SOS broj pokazat će se dosta važnim.

Na otprilike 23. kilometru utrke, Stjepan je čuo vrisak i poziv u pomoć trkačice na stazi ispred njega.

– U prvi tren sam pomislio da se ozlijedila, vjerojatno izvrnula zglob ili nešto slično. Kada sam pritrčao bliže rekla je da su ju izboli stršljeni. Tada sam i sam vidio roj stršljena iznad i oko nje – rekao je Stjepan.

Uočio je da se gnijezdo stršljena nalazi na drvetu na samoj traci kretanja trkača, a njihov trenutni položaj je bio iznimno nepristupačan teren, oko 5-6 km od naseljenog mjesta i asfaltirane ceste. Taj dio staze prolazi kroz gusto i neprohodno raslinje koje je raskrčeno tek za širinu jedne osobe, a natjecatelji su se jedino tom stazom mogli kretati. Stjepan se probijao kroz gusto raslinje i izderao noge, pokušavajući što prije doći do trkačice, pazeći da i njega roj ne napadne.

Srećom, trkačica je u svojoj kutiji prve pomoći imala ampule dexametazona koje je ponijela jer je alergična na ubode insekata.

– Odmaknuo sam je od roja stršljena i ona je iz svoje kutije prve pomoći izvadila dvije injekcije. Inače radi kao medicinska sestra. Rekla je da joj otiče jezik i da joj ruke trnu te me zamolila da joj ja dam injekciju u venu. Nikada u životu nisam nikome dao nikakvu injekciju, a kamoli u ovakvoj stresnoj situaciji i još u venu. Dao sam joj jednu injekciju, potom je izvadila još jednu te sam joj i drugu dao. Plakala je. Tješio sam je da će preživjeti i da će sve biti dobro – ispričao je Stjepan.

Stjepan je potom nazvao SOS broj te javio što se dogodilo i gdje se nalaze. Dozvao je i ostale trkače da im priteknu u pomoć, znajući da iza njih ima još trkača. Trkače koji su pristigli također su napali stršljeni, no zajedno su uspjeli povesti djevojku stazom kojom vodi utrka.

Stjepan je zatim nastavio trčati i na cilj je stigao treći, a ozlijeđena trkačica motorom „crosserom“ prevezena je do vozila hitne medicinske pomoći koje je čekalo na rubu šume.

– Za sebe ne mislim da sam heroj, već da sam postupio kao što bi postupila i velika većina trkača. Igrom slučaja ili sudbine, desilo se da baš ja budem taj koji će biti najbliži izbodenoj trkačici i koji će prvi doći do nje. Trkačici je pružena pomoć i sve je dobro završilo – kaže Stjepan.

O njegovom herojstvu posvjedočila je i 25-godišnja trkačica. – Želim zahvaliti velikom heroju policajcu Stjepanu Čošiću. Jako je to hrabro odradio, u nijednom trenutku nije posustao, za sve se izborio, on je za mene učinio veliko djelo, ovo je moj novi početak. Ne možete zahvaliti dovoljno kad je vaš život spasila jedna divna i hrabra osoba, kazala je mlada trkačica.

– Mislila sam da se takvo što samo u filmovima događa i vjerujte nisu nimalo ugodni ubodi, pekli su, boljeli. Evo i par dana poslije još uvijek bole i svrbe, ali bitno da je glava ostala živa i sretna sam zbog pomoći hrabrog policajca.

Trkačica je izbrojala čak 30 uboda, a još nekoliko trkača je doživjelo po desetak i više uboda stršljena, a jedan je trkač iz Preloga zbog uboda zadržan u bolnici.

Svega 16 trkača završilo je utrku koja će ostati zapamćena po tome da je policajac spasio život ženi koju su napali stršljeni.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare