Elektrocentar Petek: Pobjeđivali na natječajima u Gorici, zaradili desetke milijuna, ali su na kraju uglavnom puno skuplji od ugovorene cijene Gradnja VG Goričanke trebala je stajati 24 milijuna kuna, a nakon godinu dana radova narasla je na 40 milijuna /// Turistički centar za posjetitelje nakon radova poskupio 40% /// Investicija za gradski bazen na kraju je narasla za neplaniranih 10 milijuna kuna /// Jesu li to razlozi zbog kojih velikogorička gradska uprava ne želi transparentno reći koje je sve poslove za grad odradio Petek?

Elektrocentar Petek
Krešo Petek i Dražen Barišić

Elektrocentar Petek vjerojatno je najomiljeniji građevinski partner velikogoričkog gradskog čelništva i gradskih poduzeća koja raspisuju javne natječaje. I danas, nakon što su u zatvoru zbog navodnog namještanja javnih natječaja završili poduzetnik Krešo Petek i gorički gradonačelnik Dražen Barišić, Elektrocentar ima posla u Velikoj Gorici. Rade na uređenju Ulice A. K. Miošića, a uskoro će sudjelovati i u gradnji reciklažnog dvorišta u Kurilovcu.

U jednom od tajno snimljenih razgovora Krešo Petek, vlasnik Elektrocentra Petek, hvalio se kako on dogovara 70 posto poslova za svoju tvrtku, 20 posto njegov sin Miroslav, a 10 posto Odjel javne nabave. Na pitanje sugovornika “znači, javna nabava je samo ono…”, Petek je kazao “…samo da držimo ritam”. Očito je Krešo Petek jako dobro držao ritam jer je proteklih godina njegova tvrtka sudjelovala na svim velikim komunalnim projektima koji su se gradili u Velikoj Gorici.

A milijuni iz Velike Gorice samo stižu…

Stotinjak milijuna kuna platili su Goričani proteklih godina Kreši Peteku za poslove izgradnje VG Goričanke, gradskog bazena i pristupnih cesta oko bazena, reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi te Centar za posjetitelje. Najstariji podatak koji smo uspjeli pronaći, među javno dostupnim gradskim podacima, a koji je vezan uz Elektrocentar Petek, je podatak iz 2013. u kojem se navodi da je ta tvrtka radila izmicanje stupova javne rasvjete u Ulici Slavka Kolara 2A. Posao je Grad platio nešto manje od 93 tisuće kuna. Iskusniji gorički gospodarstvenici sjećaju se da je Elektrocentar i prije radio takve sitnije eletričarske poslove i tada je bio podizvođač gradskim komunalnim tvrtkama. A onda je Elektrocentar Petek izrastao u ozbiljnu građevinsku kompaniju.

Očito je tvrtka dobro odradila te sitne poslove jer nakon toga dobila pravi, ozbiljan i skuplji posao. Bila je to izgradnja VG Goričanke, sjedišta gradskih komunalnih tvrtki. Radovi su počeli u jesen 2015., a vrijednost investicije bila je 24 milijuna kuna. Na službenim gradskim stranicama pronašli smo objavu u kojoj se navodi što je sve trebalo biti smješteno u tom kompleksu. – U Komunalni centar sele VG Komunalac, VG Čistoća, VG Vodoopskrba, GSG i dio poslovanja gradske uprave. U budućnosti će u Komunalnom centru moći biti smještena i Javna vatrogasna postrojba kao i Crveni križ, a od dodatnih sadržaja Centra će imati bankarske usluge i ugostiteljstvo.

Kao što svi znamo, vatrogasci su i danas u Zagrebačkoj ulici, a Crveni križ se ovog proljeća uselio na novu adresu u Cvjetnom naselju. Zgrada VG Goričanke je završena 2016., ali troškovi su narasli na 40 milijuna kuna, izvijestili su mediji.

U proljeće te iste 2015. godine Dražen Barišić je s Petekom potpisao ugovor o gradnji reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi. Projekt je bio vrijedan 4,5 milijuna kuna.

Otvorenje VG Goričanke koja je do kraja radova gotovo dvostruko poskupjela od ugovorene cijene / Foto: Gorica.hr

Grad ne želi reći koje sve poslove je odradio Elektrocentar Petek

Pitali smo goričko Poglavarstvo koje sve poslove je tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada dobila na javnim natječajima koje je raspisao Grad Velika Gorica te kolika je vrijednost tih radova.

– Svi postupci javnih nadmetanja objavljeni su u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH, kao i Registru ugovora na istom portalu. Predmetnu tvrtku nismo u mogućnosti komentirati zbog zakonskih obveza – odgovorila nam je Elizabeta Stipetić iz Ureda gradonačelnika. Iako nismo tražili nikakav komentar već samo podatke koje bi trebali biti javno dostupni građanima, nismo ih dobili.

Inače, Registar ugovora, koji je dio Elektroničkog oglasnika javne nabave, ustrojen je 1. siječnja 2018. i u njemu se ne nalaze ugovori koji su potpisani ranijih godina. To znači da njemu nema ugovora između Grada Velike Gorice i Elektrocentra Petek potpisanih prije 1. siječnja 2018. Ti bi ugovori trebali biti dostupni u strojno čitljivom obliku (excel tablica, odnosno neki oblik kojeg računalo može pretraživati) na gradskim službenim stranicama, ali ih nema. Mogu se pronaći pdf dokumenti ili skenirani dokumenti, ali excel tablica nema.

Elektrocentar Petek
Dio popisa ugovora koje je sklopio grad Velika Gorica i potpisao gradonačelnik Barišić. Vide se dva projekta koje je radio Elektrocentar Petek, ugovorena cijena i puno veća završna cijena nakon okončanja projekta

 

Pretražujući dokumente otkrili smo da je prvotno posao izgradnje Centra za posjetitelje Grada Velike Gorice i rekonstrukcija pomoćne zgrade – Ledane trebao koštati 4,93 milijuna kuna. Međutim, zbog dodatnih radova troškovi su narasli na 7 milijuna kuna. Kakvi su to radovi i zašto nisu bili planirani ranije, nije poznato. To u dokumentima ne piše, a grad ne želi reći. Elektrocentar Petek je ugradio i sustav tehničke zaštite u zgradi Centra za posjetitelje za 67.903,08 kuna.

Mijenjao se i troškovnik za izgradnju gradskog bazena. Iako je posao Elektrocentar Petek trebao odraditi za 29,58 milijuna kuna, na kraju im je isplaćeno 10 milijuna kuna više odnosno 39,25 milijuna kuna. Izgradnju nove prometnice za pristup zgradi bazena (od križanja s Ulicom kralja Stjepana Tomaševića do ulaza na parcelu bazena) platili smo dodatnih gotovo 1,5 milijuna kuna.

Hoće li propasti posao izgradnje pročistača otpadnih voda

Šlag na torti u odličnim poslovima ivanićgradske tvrtke s Velikom Goricom trebala je biti izgradnja pročistača otpadnih voda. Sve je bilo dogovoreno, tvrde USKOKOVI istražitelji. Iz snimljenih razgovora doznali smo kako su Krešo Petek, gradonačelnik Dražen Barišić i Tomislav Jelisavac, direktor VG Vodoopskrbe, dogovarali javnu nabavu za pročistač. VG Vodoopskrba je projekt procijenila na 97,3 milijuna kuna. Na natječaj su se javili Elektrocentar Petek i austrijski Strabag. Posao je dobio Elektrocentar Petek koji je ponudio da će pročistač izgraditi za 118,8 milijuna kuna bez PDV-a. Austrijska ponuda bila je znatno skuplja, iznosila je gotovo 140 milijuna kuna.

Na nesreću Peteka, Jelisavca i Barišića, USKOK je pokrenuo akciju uhićenja tako da na kraju ugovor nije potpisan. U ovom trenutku nije posve jasno što će s njim biti s obzirom da je iz snimljenih razgovora očito da su se uvjeti javne nabave dogovarali. Kako se pročistač trebao financirati europskim bespovratnim sredstvima pravila igre su poprilično stroga. Osnovno načelo sustava upravljanja i kontrole europskim bespovratnim sredstvima je sprečavanje, otkrivanje i ispravljanje nepravilnosti, uključujući prijevaru, te povrat nepropisno isplaćenih iznosa. Sve to piše u članku 72.(h) Uredbe (EU) 1303/2013.

To znači da bi u ovom trenutku, osim USKOK-a i policije, koji intenzivno prikupljaju dokaze protiv osumnjičenih, u akciji trebali biti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je zaduženo za upravljanje europskim fondovima, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (bivše Ministarstvo energetike i zaštite okoliša) i Hrvatske vode. Svi bi oni trebali češljati i istraživati svu dokumentaciju vezanu uz gorički pročistač.

Bez obzira kako će završiti priča s izgradnjom pročistača, radove Elektrocentra Petek će još neko vrijeme Goričani plaćati. Upravo ovih dana počet će izgradnja novog goričkog reciklažnog dvorišta kojeg će graditi Zajednica ponuditelja koju čine VG Komunalac, Mebelt d.o.o., Elektrocentar Petek d.o.o. i Kota GPN d.o.o. Građani će za novo reciklažno dvorište iskeširati sitnih 3,6 milijuna kuna (uključen PDV).

Ista zajednica ponuditelja pobijedila je i na natječaju za rekonstrukciju Ulice Andrije Kačića Miošića, od Kolareve do Kurilovečke. Taj posao je vrijedan 2.684.947,13 kuna, u što je uključen PDV. Hoće li cijena i ovih radova nenadano narasti, to će pokazati vrijeme.

elektrocentar petek
Ploča na gradilištu budućeg reciklažnog dvorišta u Kurilovcu / Foto: Gorica.info

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare