Pod prijetnjama muškarac svakodnevno prosio: Uhićen dvojac koji je 56-godišnjaka tukao i tjerao na prosjačenje Kaznenim zakonom propisano je da tko uporabom sile ili prijetnje, obmanom, prijevarom ili otmicom iskorištava drugu osobu prisilnim radom ili služenjem odnosno uspostavom ropstva kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina

Pod prijetnjama muškarac svakodnevno prosio
Foto: Pixabay

Zagrebačka policija prijavila je u četvrtak 36-godišnjaka i 26-godišnjakinju koje sumnjiče da su uz prisilu i prijetnje, tjerali 56-godišnjaka na prosjačenje. Sumnja se da je osumnjičeni, od veljače 2018. godine do 21. rujna 2020. godine oštećenom osigurao smještaj na području Zagreba te je pod prijetnjama muškarac svakodnevno prosio, objavila je policija.

Pune dvije i pol godine osumnjičeni je 56-godišnjaka gotovo svakodnevno odvozio na parkirališta ispred trgovačkih centara na području Zagreba i Zagrebačke županije, a tijekom ljetnih mjeseci na područje dalmatinskih gradova od Zadra do Dubrovnika te ga i tamo prisiljavao na prosjačenje. Za vrijeme prošnje nadzirao je oštećenog kako ne bi pobjegao. Kada je 36-godišnji muškarac bio zauzet, nadzor nad prosjačenjem je preuzimala osumnjičena 26-godišnjakinja.

Novac dobiven od prosjačenja osumnjičeni 36-godišnjak je zadržavao za sebe dok je oštećenom kupovao samo osnovne namirnice. U slučajevima kada osumnjičeni na kraju dana nije bio zadovoljan količinom isprošenog novca, tukao je oštećenog što je kod njega dodatno pojačalo strah za život te ga stavilo u odnos ovisnosti prema osumnjičenom.

Na takav način postupio je i 18. rujna 2020. godine oko 21 sat, nakon što je oštećenog dovezao na područje jednog zagrebačkog kvarta te ga je, nezadovoljan iznosom pribavljenog novca, fizički napao i teško ozlijedio.

Osumnjičeni mu je oduzeo osobnu iskaznicu kako bi imao nadzor nad njim, a tijekom dana bi ga u više navrata nazivao kako bi provjerio koliko je novca isprosio.

Policija je pokrenula pružanje pomoći oštećenom sukladno Nacionalnom Planu za suzbijanje trgovanja ljudima.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom državnom odvjetništvu.

Kaznenim zakonom propisano je da tko uporabom sile ili prijetnje, obmanom, prijevarom ili otmicom iskorištava drugu osobu prisilnim radom ili služenjem odnosno uspostavom ropstva kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare