Kako u zatvoru Remetinec žive Goričani iz afere Elektrocentar Petek: Samo dva sata šetnje i 22 sata u ćeliji u kojoj čovjek nauči jesti samo sa žlicom… Ćelije su male i napučene /// Zatvorenici ih sami moraju čistiti /// WC školjka je uz stol za objedovanje /// Posjete su ograničene /// Telefonske pozive nadzire zatvorski čuvar

Kako u zatvoru Remetinec žive Goričani
Tomislav Jelisavac i Dražen Barišić proveli su svoj prvi tjedan u Remetincu / Foto: Gorica.hr

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac proveli su svoj prvi tjedan u istražnom zatvoru u Remetincu. Jelisavac tamo čeka da istražitelji ispitaju sve svjedoke koji se povezuju s njegovom ulogom u navodnom namještanju javnog natječaja ivanićgradskoj tvrtki Elektrocentar Petek za gradnju velikogoričkog pročistača. Barišić je, pak, pritvoren poput Jelisavca zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela namještanja poslova tvrtki Kreše Peteka. Barišića, pak, terete za dva slučaja namještanja poslova – gorički pročistač i projekt postavljanja javne rasvjete.

To znači da će Jelisavac iz istražnog zatvora vjerojatno izaći kada završi ispitivanje s njim povezanih svjedoka, ali Barišić bi mogao biti puno duže. Naime, u slučaju goričkog gradonačelnika treba ispitati 40-ak svjedoka, za što bi trebalo biti dovoljno mjesec do mjesec i pol dana. No, opasnost od ponavljanja kaznenog djela direktno je povezana s njegovom gradonačelničkom funkcijom s koje Barišić, prema dosadašnjim izjavama njegova odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića ne želi odstupiti jer tvrdi da je nevin. Kako u zatvoru Remetinec žive Goričani iz afere Elektrocentar Petek?

Koliko vrijedi sloboda?

– Tek kad ste iza rešetaka shvatite je kako je biti na slobodi – izjavio je svojedobno nakon boravka u remetinečkom istražnom zatvoru Tomislav Saucha, biviši predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, optužen da je neovlašteno uzimao novac za falsificirane putne naloge. On je u Remetincu bio sedam dana i smatra to izuzetno teškim iskustvom.

– Nikome tamo nije lako. Niti pravosudnim policajcima, a naravno niti onima koji su tamo neželjeno stigli. Red, rad, higijenu i disciplinu teško je održati, baš kao i duševni mir, jer je naprosto Remetinec prenatrpan – govorio je Saucha za Novi list.

Istražne zatvorenike nastoje smjestiti same u ćelije, ali to je vrlo često nemoguće jer je zatvor prenapučen. Stoga zatvorske vlasti paze da zatvorenici povezani istim kaznenim predmetom, odnosno oni koji su zajedno osumnjičeni, nikako ne dolaze u kontakt. Tako su u ćelijama u kojima provode 22 sata na dan ili u šetnji zatvorskim krugom koja bi trebala trajati barem dva sata. Zatvorenici šeću bez obzira na vremenske (ne)prilike, naravno ako im to doupušta zdravstveno stanje, jer su to jedina dva sata kada mogu udahnuti svježi zrak.

Zatvorenici se moraju sami brinuti za čistoću svoje ćelije. To je, među ostalim, propisano posebnim pravilnikom u kojem stoji da se čišćenje mora provoditi svaki dan u trajanju do dva sata te da to rade zatvorenici bez ikakve naknade.

WC školjka uz stol za objed

Svaki bi zatvorenik u ćeliji trebao imati četiri četvorna metra prostora i 10 m3 zraka. No, ćelije su male i napučene, pa se, među ostalim, treba naviknuti na zahodsku školjku koja je vrlo blizu stolu na kojem se objeduje. Stoga i zatvorenici sami među sobom imaju svojevrsna pravila ponašanja koja im omogućuju suživot. Evo kako u zatvoru Remetinec žive Goričani Barišić i Jelisavac.

Zatvorenici dobivaju tri obroka na dan koja moraju imati barem 3000 kalorija. Najveći problem vezan s jelom jest što u zatvoru nema ni viljuška niti noževa. Samo žlica. Njome se mora naučiti i rezati meso. Oni kojima ne odgovaraju obroci iz zatvorske kuhinje mogu naručiti hranu iz nekog restorana. Tako ima i onih zatvorenika koji si priušte i najfinije restoranske obroke. To, naravno, treba i posebno platiti.

Svaki zatvorenik u istražnom zatvoru u Remetincu, pa tako i Barišić i Jelisavac, imaju pravo na šet posjeta mjesečno od čega su dvije posjete u neradne dane. Posjete su moguće utorkom i četvrtkom od 8:30 do 14 sati, te prve i treće nedjelje u mjesecu od 8:00 do 14:00.

Zatvoreniku se može uplaćivati novac na njegov račun jer se novac u kešu ne koristi u zatvoru, a moguće mu je poslati i paket. U zatvoru, naravno, nema mobitela, a svako telefoniranje u slobodan svijet mora biti dogovoreno i dopušteno, te ga nadgleda zatvorski čuvar.

U istražnom zatvoru najteže je, naravno, onima koji u njega dospiju spletom nesretnih okolnosti i koji nisu krivi. I takvih ima. Upravo se takvim, prema dosad dostupnim informacijama, osjeća velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Dakle, kako u zatvoru Remetinec žive Goričani iz afere Elektrocentar Petek? Potpun odgovor na to pitanje moći će dati samo njih dvojica. No, već i ovi detalji, koje smo naveli u ovom tekstu, dovoljni su da čovjek ne poželi niti dana provesti u ćeliji.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare