APN prvi dan zaprimio 611 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, očekuju između tri i četiri tisuće prijava Do sada je odobreno više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju kredita u vrijednosti oko 240 milijuna kuna

APN
Foto: Gorica.info

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je prvi dan natječaja 611 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. U APN-u očekuju da će na ovom natječaju zaprimiti tri do četiri tisuće zahtjeva, sukladno iskustvima s prošlih natječaja.

Od početka provođenja mjere, 2017. godine dosad je podijeljeno subvencija u vrijednosti oko 240 milijuna kuna, objavio je APN.

– Gledano prema strukturi, iako je u velikim gradovima najmanji postotak subvencije, u njih je dosad otišao najveći iznos subvencija, pri čemu, očekivano, najviše u Zagreb, kazao je direktor agencije Dragan Hristov.

Zaprimljeni zahtjevi za subvencije obrađivat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravati do utroška planiranih sredstava. Efektivne kamatne stope banaka su od 2,12 posto do 3,50 posto. APN je ranije ovog mjeseca sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, zadnji u proljeće ove godine, a prema podacima s internetskih stranica Ministarstva graditeljstva, kroz ta četiri kruga odobreno je više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju, a u obiteljima koje koriste tu mjeru do sada je rođeno više od 1.750 djece.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare