Nova vozila za hitnu pomoć u Velikoj Gorici i Zaprešiću: Vozila i medicinska oprema kupljeni europskim sredstvima

nova vozila za hitnu pomoć
Foto: Zagrebačka županija

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je dva nova vozila za hitnu pomoć, zajedno s dva prijenosna defibrilatora te dva edukacijska defibrilatora. Primopredaja vozila i opreme obavljena je danas u Velikoj Gorici, gdje će i ostati jedno od vozila, a drugo odlazi u Zaprešić. Oprema je nabavljena kroz projekt Utrka za život – RACE kroz koji će se dodatno educirati medicinsko i nemedicinsko osoblje.

– Sretan sam kada se okupljamo oko provedbe EU projekata. Smatram da je ovaj projekt izuzetno bitan, jer osim nabave vozila obuhvaća i edukaciju kako zajednički djelovati kod velikih nesreća. Kad imamo na umu teritorijalnu rasprostranjenost županije, činjenicu da nemamo županijsku bolnicu, da naša vozila hitne medicine na godinu prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara, a da je za spasiti ljudski život ključna svaka sekunda, onda zapravo vidimo kolika je vrijednost ova dva nova vozila za hitnu pomoć – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

– U hitnoj medicini najvažniji su ljudi i oprema. U ovaj smo projekt krenuli ne samo zbog opreme već i zbog edukacije medicinskog i nemedicinskog osoblja. Naime, uz educiranog liječnika život može spasiti i osoba koja nije ‘medicinar’. Stoga je projektom obuhvaćena edukcija 970 osoba nemedicinske struke o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija i 250 zdravstvenih djelatnika o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata. Organizirat ćemo i zajedničku vježbu u Mostaru bez obzira što teritorijalno nismo blizu, ali su nam problemi, manje-više, isti. Educirat ćemo se kako, ako dođe do potresa, pomoći susjedu u nevolji – kazao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Uz Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije partneri u projektu su Dom zdravlja Mostar i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Projekt se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 800 tisuća eura, od čega 85% su europska sredstva.

nova vozila za hitnu pomoć
Foto: Zagrebačka županija

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare