Gorički klub mladih: Otkrijte koliko poznajete povijest i običaje Turopolja na online pub kvizu i escape roomu i osvojite nagrade Kviz će se održati u četvrtak u 20 sati, a escape room u subotu u starom gradu Lukavcu

gorički klub mladih
Foto: Dorija Mlinarić

Gorički klub mladih uključio se u obilježavanje Dana europske baštine organizacijom online pub kviza i escape rooma koji su tematski povezani uz povijest i običaje Turopolja.

Online kviz pod nazivom „Lépa réč i nôjtrđa vrôta otpira“ održat će se u četvrtak, 1. listopada s početkom u 20 sati. Kviz je online kroz aplikaciju Quizziz. Sudionici kviza igraju svaki za sebe, a onaj koji najbolje poznaje turopoljski dijalekt (a more saki kaj pozna kajkavsku reč), te pjesnike i književnike turopoljskih krajeva, njihove poznate izreke i mjesta po kojima su neki objekti nazvani (npr. škola Jurja Habdelića) osvojit će nagradu. Pobjednika kviza očekuje ručak u restoranu Kaktus u vrijednosti od 200 kuna, najavili su iz Goričkog kluba mladih.

Escape room pod nazivom  „Dô jĕ bil tôt v stôre turopôlske kurije i kaj jĕ fkral?“ održat će se u subotu, 3. listopada u starom gradu Lukavec. Počinje ujutro u 10 sati i traje do 20 sati.

Ovu malu krimi zavrzlamu morat će riješiti detektivska ekipa od maksimalno šest (6) članova. Tragovi će ih voditi po zamišljenim lokacijama diljem Turopolja, „posjetit“ će i istražiti prostore Muzeja Turopolja, turopoljske kapele i crkve, kurije te staru utvrdu Lukavec.

Upute za pronalaženje tragova i rješavanje ovog slučaja bit će napisane na turopoljskom dijalektu, hrvatskom kulturnom dobru. Poznavaoci turopoljskog dijalekta možda će brže pronaći rješenje ove detektivske priče, ali ni detektivi koji ne poznaju tako dobro ovaj dijalekt ne trebaju se obeshrabriti jer pomoć u objašnjenju riječi i pojmova mogu naći na linku koji će dobiti prilikom prijave za sudjelovanje.

Uz pomoć karti, na kojima će biti mapirani lokaliteti s pitalicama i uputama za rješavanje slučaja, bit će potrebno pronaći informacije o tome što je ukradeno, tko je to ukrao i na kojim se sve lokacijama nalaze tragovi.

Detektivska istraga provodit će se unutar debelih zidina tajanstvene stare utvrde iz 18. stoljeća, koju su stari Turopoljci izgradili kako bi se obranili od opasnih Turaka, u Starom gradu Lukavcu.

Za one najuspješnije koji će dati točne odgovore na postavljena pitanja te riješiti slučaj u najkraćem vremenu osigurana je nagrada, a to je poklon bona za kuglanje.

Gorički klub mladih poziva zainteresirane da se prijave na e-mail: gorickiklubmladih@gmail.com.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare