Uskoro natječaj za državne socio-ekonomske stipendije: Država mjesečno daje 1.200 kuna redovnim studentima Studenti u nepovoljnom socio-ekonomskom položaju i ove će se godine moći prijaviti na natječaj za dodjelu državnih stipendija

državne socio-ekonomske stipendije
Foto:Pixabay

I u ovoj akademskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivat će državne socio-ekonomske stipendije. Natječaj će biti raspisan do 15. listopada, a studenti će se moći prijaviti u roku od 15 radnih dana, objavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na društvenim mrežama.

Državna socio-ekonomska stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, isplaćuje se do 15. u mjesecu i iznosi 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna godišnje.

Stipendije se dodjeljuju redovnim studentima u tri kategorije:

  • E kategorija (za redovite studente slabijeg socio-ekonomskog statusa)
  • D1 kategorija (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata)
  • P kategorija (za studente s invaliditetom i studente koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije).

Na natječaj se mogu prijaviti samo studenti koji su u prethodnoj godini stekli najmanje 45 ECTS-a i kojima ukupan broj ECTS bodova podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina nije manji od 40. Taj se uvjet ne odnosi na studente prve godine.

Uvjeti dobivanja državne socio-ekonomske stipendije propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa.

Za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ako se stipendija financira iz ostalih izvora, student može nastaviti primati tu stipendiju, ali mu primitak te stipendije ulazi u izračun dohodovnoga cenzusa. Stipendijom se smatra mjesečna novčana naknada koju student ostvaruje na temelju statusa studenta.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare