Barišiću plaća dok je u zatvoru ili ne?: Gradska uprava čeka tumačenje nadležnih institucija treba li gradonačelnika plaćati i dok je u Remetincu Velikogoričkom gradonačelniku građani našeg grada na mjesec osiguravaju 24.400 kn bruto, odnosno 18.006 kuna “na ruke“ /// Ostatak građana Hrvatske još mu kroz mjesečni paušal saborskog zastupnika u lisnicu dobaci još 1500 kuna

barišiću plaća dok je u zatvoru
Dražen Barišić / Foto: HDZ

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić u istražnom zatvoru u Remetincu je od 19. rujna. To znači da se otprilike trećinu prošlog mjeseca nije pojavljivao na radnom mjestu u zgradi velikogoričke gradske uprave. Mjesec je završio, rade se obračuni plaća. Hoće li biti isplaćena Barišiću plaća dok je u zatvoru ili ne?

Gradonačelnikova bruto plaća je 24.400 kuna, odnosno 18.006,69 kuna neto. Pitanje o plaći postavili smo  gradskoj upravi. Oni su trenutačno u nedoumici.

– Budući gradonačelnici nisu zaposleni prema Zakonu o radu, već su izabrani na neposrednim izborima, tumačenje o isplati plaće za rujan gradonačelniku Draženu Barišiću tražili smo od nadležnih institucija. Po dobivanju istog, moći ćemo dati konkretan odgovor – napisala nam je Elizabeta Stipetić iz ureda gradonačelnika Velike Gorice.

Barišić je, dakle, na proračunskoj plaći u Velikoj Gorici, odnosno plaćamo ga svi mi koji živimo u ovom gradu. Nije to njegov jedini redovni prihod. Prema imovinskoj kartici koju je predao prima još 1500 kuna mjesečno neto koje je opisao kao tzv. ostale prihode. To je, zapravo, mjesečni zastupnički paušal, koji se isplaćuje svakom saborskom zastupniku za ”povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti“.

Ne zna se, doduše, koji su to povećani troškovi jer saborski zastupnici nemaju obavezu računima ili na neki drugi način opravdati taj novac. Gradonačelnik ukupno prima oko 19.500 kuna ”na ruke” svaki mjesec. Odgovor na pitanje hoće li Barišiću biti isplaćena plaća dok je u zatvoru ili neće, sigurno neće spasiti gorički i državni proračun. Barišić je zasad samo osumnjičen, daleko je sudski postupak, a još dalje pravomoćna presuda. Pitanje (ne)isplate plaće i saborskog paušala stoga je pravno, ali i duboko moralno pitanje.

Zanimalo nas je i što će biti, pak, s plaćom donedavnog direktora VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca i njegove kolegice Katarine Gašparac, koji su, poput Barišića, također osumnjičeni u aferi Elektrocentar Petek. Koliko je nama poznato Jelisavac se ne smije niti približavati VG Vodoopskrbi zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a u Remetincu je proveo devet dana. Jelisavac je, podsjetimo, razriješen s mjesta direktora tog gradskog poduzeća, a na njegovo je mjesto postavljen Krunoslav Višić.

Jelisavac, međutim, neće završiti na burzi budući mu ugovor jamči da će ostati raditi u VG Vodoopskrbi. Pitali smo novog direktora Višića što će biti s Jelisavčevom plaćom, kao i primanjima njegove kolegice Gašparac, te kakav je njihov radni status.

Krunoslav Višić se, čini se, za razliku od Jelisavca, odlučio za šutnju. Tako zasad nemamo odgovora hoćemo li preko računa za preskupu velikogoričku vodu plaćati i dvoje ljudi koje se sumnjiči za namještanje poslova i javnog natječaja gradnje velikogoričkog pročistača tvrtki Elektrocentar Petek.

Barišić je, dakle, već 14 dana u zatvoru. Očito i dalje ne priznaje krivnju čak i nakon što ga je dodatno teretio Jelisavac, koji je priznao sudjelovanje u namještanju posla firmi Kreše Peteka. Ide li Barišiću plaća dok je u zatvoru saznat će se valjda za nekoliko dana kad u zgradu goričkog poglavarstva stigne mjerodavno tumačenje.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
3 years ago

Pa naravno da ne. Tko ne radi, nema pravo na plaču, a kamo li netko tko nas ja pljačkao godinama i pišao nam u lice.

Zadnji uredio 3 years ago by Ribničan