153. brigada HV-a iz Velike Gorice: Prošlo je 29 godina od odlaska prvih pripadnika slavne brigade na pokupsko bojište

153.brigada
Dio ratnog znakovlja 153. brigade

Već je 29 godina prošlo od odlaska prvih pripadnika 153. brigade HV-a iz Velike Gorice na pokupsko bojište. Te jeseni 1991. godine rat je i doslovce došao do Velike Gorice i na 40-ak kilometara od središta Zagreba. U sastav 153. brigade ušli su većinom mladići iz Velike Gorice i Novog Zagreba.

Brigada se tijekom Domovinskog rata još borila na novljanskom ratištu, potom na slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru južnog bojišta u predjelu dubrovačkog zaleđa i na hercegovačkom ratištu.

Na ratnom putu u sastavu 153. brigade bilo je 5818 vojnika, od kojih su 72 poginula, 452 ranjena, a petorica su ostala stopostotni ratni vojni invalidi.

Legendarni general Hrvatske vojske Janko Bobetko svojedobno je rekao kako “153. brigada Hrvatske vojske spada među najbolje postrojbe u Domovinskom ratu“. Pohvala kakva se i danas pamti.

Pripadnici 153. i danas su organizirani u Udruzi pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica i uspješno čuvaju uspomene i sjećanja na uspjehe te slavne ratne postrojbe i na njene hrabre pripadnike.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare