Dan ružičaste vrpce: Šetnjom kroz Veliku Goricu upozorili na važnost preventivnih pregleda u borbi protiv raka dojke Od raka dojke prošle su godine u Hrvatskoj umrle 752 žene /// Najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena ///

Dan ružičaste vrpce obilježava se prve subote u listopadu kako bi se potaknule žene na redovite preglede dojki. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se bolest otkrije u ranom stadiju. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%, ističe dr. Andrea Šupe Parun iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, koju vodi Đurđa Dehin, organizirala je prigodnu šetnju kroz Veliku Goricu kako bi upozorili na ovu opasnu bolest i važnost ranog otkrivanja.

dan ružičaste vrpe

dan ružičaste vrpe

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Od raka dojke prošle su godine u Hrvatskoj umrle 752 žene. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Rizični čimbenici

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha. Dan ružičaste vrpce prigoda je za podsjećanje i na te simptome koji se ne smiju zanemarivati.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku, da bi liječenje bilo uspješnije.

Godišnje se na mamografski pregled pozove oko 300.000 žena, a odaziv je prosječno 60%. Raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80%, a najveći odaziv imaju Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija, i to u rasponu 70-80%. Do sada je u okviru programa otkriveno više od 6000 novih karcinoma dojke, kazala je dr. Andrea Šupe Parun iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pozivamo sve žene da danas na Dan ružičaste vrpce odvoje nekoliko minuta i pregledaju svoje dojke.

 

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare