Velika Gorica na naslovnicama: Ponos zbog nogometaša i košarkaša Gorice VS. razotkrivanja navodnih malverzacija Dražena Barišića Već u nedjelju prijepodne planuli su gotovo svi primjerci Jutarnjeg i Sportskih na velikogoričkim kioscima

velika gorica na naslovnicama
Jutarnji list je naslovnicu posvetio posrnulom goričkom gradonačelniku, a Sportske novosti uspjesima goričkih sportaša

Velika Gorica na naslovnicama dviju nacionalnih dnevnih novina obilježila je nedjelju. I to ne zbog jedne velike vijesti, koju onda prenesu svi mediji, nego zbog dviju u potpunosti različitih priča. Jedna je ona zbog koje Goričani mogu biti ponosni, a druga je ona za koju bi najrađe da se nije (navodno) dogodila u našem gradu.

Hajmo krenuti s onim na što možemo biti ponosni. Sportske novosti kao glavni naslov ističu ”Velika Gorica!”. Zanimljiva igra riječi koja, naravno, predstavlja ime našeg grada, ali i činjenicu da je klub koji se zove Gorica – velik. Velika je to bila subota velikogoričkog sporta, ističu Sportske, obilježena pobjedama nogometaša i košarkaša.

Nogometaši su u dramatičnom preokretu savladali zahuktali Hajduk s 2:1, a košarkaši su doslovce sa zadnjim zvukom sirene ubacili koš za pobjedu nad velikim Zadrom. I nogometaši i košarkaši Gorice tim su pobjedama zasjeli na vrh prvenstvenih ljestvica prve lige. To je ona pozitivna Velika Gorica na naslovnicama koju bismo željeli stalno gledati.

Druga strana medalje, ona tamna od koje svi ponekad okrećemo glavu, vidi se na naslovnici Jutarnjeg lista. Jutarnji donosi priču pod naslovom ”Pad moćnog gradonačelnika” o Draženu Barišiću, trenutačnom stanaru istražnog zatvora u Remetincu. Već na naslovnici Jutarnji naziva Barišića ”dugogodišnjim vladarom Velike Gorice, koji je kontrolirao grad preko mreže svojih ljudi, koje je zaposlio”. Tu stranu Velike Gorice na naslovnicama nitko ne želi gledati.

Jutarnji je slučaju Dražena Barišića posvetio četiri stranice novina. Za one koji pozorno prate aferu s Elektrocentrom Petek, tvrtkom kojoj su se diljem Hrvatske naštimavali javni natječaji, ima tu dosta poznatih stvari. Radi se, naime, o transkriptima tajno snimanih razgovora Dražena Barišića, šefa tvrtke Kreše Peteka i donedavnog direktora VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca.

Razgovori su često vođeni u velikogoričkom restoranu Mon Ami, u odvojenoj sobi sa stolom za šest osoba. Prava oaza za povjerljive razgovore. No, ne ako su vam za vratom istražitelji USKOK-a kao u slučaju Barišića, Peteka i Jelisavca. Tada i zidovi imaju uši. Upravo tako su snimljeni razgovori koji upućuju da je spomenuta trojka dogovarala namještanje natječaja za gradnju goričkog pročistača otpadnih voda, a bio je to posao vredniji od stotinu milijuna kuna.

Onaj veći dio priče o Barišiću je, zapravo, priča o političkom uzletu nekadašnjeg novinara Radio Velike Gorice. Ima u toj priči tračeva, pretjerivanja i totalnih anegdotalnih pretjerivanja poput one da, kako piše u tekstu,  ”nije znao svezati kravatu prije nego je ušao u prvu utrku za gradonačelničku poziciju” ili ”da su mu tada u HDZ-u kupili prvo odijelo”.

Dio priče je posvećen i sukobu s Krešom Hubakom, HDZ-ovcem, koji se 2014. javno na skupštini Vatrogasne zajednice sukobio s Barišićem. On je i za Jutarnji potvrdio da je otvarajući skupštinu pozdravio Barišića uz opasku da mu je drago što je još uvijek na slobodi. Barišić mu je tada, tvrdi Hubak za Jutarnji, pokušao na silu oduzeti mikrofon. Hubak je prikupio materijale o navodnim Barišićevim mutnim poslovima i sve to složio u materijal koji je nazvao velikogoričkom Bijelom knjigom.

Niže se u priči Jutarnjeg još dosta zanimljivih detalja, nekih istinitih, nekih nategnutih… Priča završava s malo matematike. Zavirili su novinari Jutarnjeg u Barišićevu imovinsku karticu, a naveli su i neke izdatke kojih u toj kartici nema. Zbrojili su, potom, plaću Dražena Barišića i njegove supruge pa su prihode sučelili s troškovima. Ako je ta računica točna, Jutarnji navodi da Barišićima, nakon podmirenja svih troškova ostaje jako malo za život…

Već u nedjelju ujutro su na kioscima planuli gotovo svi primjerci i Jutarnjeg lista i Sportskih novosti. Potaknula je to činjenica da je Velika Gorica bila na naslovnicama tih novina. Velikogoričani su, pak, pohrlili pročitati što sve piše o njihovu gradu, njihovim sportašima, gradonačelniku, političarima… Zadovoljstvo zbog uspjeha sportaša i nekakva nelagoda, čak i mali osjećaj kolektivnog stida zbog onog što nam rade političari.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 years ago

Veličanje lopova. Super