Bira se Hrvatsko stablo godine: Zagrebačku županiju predstavlja uskočka lipa stara više od 400 godina, podržite je glasom Natječaj je otvoren do 31. listopada, a pobjednik će biti proglašen 6. studenoga te će predstavljati Hrvatsku na europskom izboru

hrvatsko stablo godine
Foto: Zagrebačka županija

Među osam kandidata za Hrvatsko stablo godine našlo se i jedno s područja Zagrebačke županije. Radi se o prelijepoj lipi staroj više od 400 godina u samom srcu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, objavila je Zagrebačka županija. Impozantno stablo, znano i kao uskočka lipa, uspješno je odoljelo svim nedaćama vremena te i danas izaziva divljenje.

Natječaj je otvoren do 31. listopada ove godine, a žumberačku lipu možete podržati klikom OVDJE.

Hrvatsko stablo 2020. godine bit će proglašeno 6. studenoga 2020. godine, a pobjednik će biti automatski kandidiran u finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, zajedno s pobjednicima drugih nacionalnih natjecanja u zemljama EU.

Cilj ovog natječaja je promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promovirati bioraznolikost i prirodna bogatstva Hrvatske diljem Europske unije. Na taj način se želi podići svijest javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti  lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Hrvatske.

Europsko natjecanje održava se od 2011. godine, a od 2017. godine natjecanju se priključila i Hrvatska organizacijom izbora Hrvatsko stablo godine.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare