Inspekcija otkrila kako su nas trgovci varali na proizvodima za školu: Jedni su digli cijene, drugi su tvrdili da je sniženje kojeg nije bilo Provedeno je 106 nadzora nad trgovinama školskim artiklima te dječjom odjećom i obućom, utvrđeno je 14 prekršaja

inspekcija
Foto: Pixabay

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata krajem kolovoza i početkom rujna provodila je ciljane inspekcijske nadzore posebnih oblika prodaje koji su se odnosili na početak nove školske godine. Nadzorima su bile obuhvaćene trgovine školskim artiklima te dječjom odjećom i obućom.

Provedeno je 106 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno ukupno 14 prekršaja (13.2%)  koji  su se odnosili na nepropisno isticanje cijena proizvoda, neisticanje uvjeta prodaje i nepridržavanje uvjeta prodaje, a utvrđeno je i nekoliko slučajeva nepoštene poslovne prakse, ističu u Državnom inspektoratu.

Nepoštena poslovna praksa se odnosila na zavaravanje potrošača u odnosu na istaknute cijene proizvoda u redovnoj prodaji pa time i u odnosu na sniženu cijenu. Primjerice trgovac je povećao redovnu cijenu proizvoda prije početka posebnog oblika prodaje. Inspekcija je kod jednog trgovca utvrdila kako je reklamirana prodaja proizvoda po sniženim cijenama, a radilo se o redovnoj cijeni.

Neki od utvrđenih prekršaja otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora pa za te prekršaje tržišni inspektori nisu podnosili optužni prijedlog niti su izdavali prekršajni nalog. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja bit će poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblikom prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijeni nižoj od cijena u redovnoj prodaji. Proizvod koji se prodaje u okviru posebnog oblika prodaje mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom.

Koji su trgovci varali potrošače ni ovaj put Državni inspektorat nije objavio.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare