Prva sunčana elektrana u Velikoj Gorici: Na krovu Osnovne škole Novo Čiče uskoro počinje proizvodnja električne energije Očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 60,02 kWh, a vrijednost projekta je gotovo 280 tisuća kuna

prva sunčana elektrana
Foto: Gorica.hr

Velika Gorica dobila je svoju prvu sunčanu elektranu na krovu osnovne škole u Novom Čiču. To je prva u nizu elektrana koje se planiraju postaviti na krovove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice, objavili su iz gradske uprave. Prva sunčana elektrana je spremna za rad te se samo čeka da HEP da zeleno svjetlo za priključenje u pogon.

Ukupna vršna snaga prve sunčane elektrane je 50 kW, za što je na krovištu škole na metalnu potkonstrukciju ugrađeno 210 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 60,02 kWh. Vrijednost projekta je 278.980,00 kn, a  sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40 % od iznosa ulaganja.

OŠ Novo Čiče se od prvog dana rada grije na pelete, posjeduje status Eko škole od 2017. godine, prva je postavila učionicu na otvorenom, a sada je dobila dodanu vrijednost postavljanjem prve sunčane elektrane na svoj krov. Škola svojim primjerom odgaja buduće generacije da budu osjetljive po pitanju okoliša, navodi se u priopćenju. Prva sunčana elektrana uskoro će početi proizvoditi struju.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare