Stiže velika promjena za građane Hrvatske: Doznajte što donosi novi sustav emitiranja televizijskih programa DVB-T2 Ako imate televizor koji ne podržava novu tehnologiju morat ćete kupiti vanjski prijamnik ili novi televizor /// Zagrebačka županija na novi signal prelazi 3. studenoga ///

DVB-T2
Foto: Pixabay

Približno pola milijuna Hrvata u idućim će tjednima morati u nabavu novih televizora ili vanjskih prijamnika jer inače ostaju bez programa. Razlog je prelazak na novi sustav emitiranja, takozvani DVB-T2, odnosno na napredniju tehnologiju.

DVB-T2 – ta će se kratica idućih tjedana sve češće spominjati u kućanstvima. Ime je to novog sustava odašiljanja televizijskih programa na koji Hrvatska prelazi za tri tjedna, točnije od 27. listopada. Iz Hakoma objašnjavaju što to znači za one koji televiziju prate putem zemaljske antene, objavio je Dnevnik Nove tv.

– To znači da će od tog datuma pa nadalje morati koristiti nove prijamnike, odnosno provjeriti na svojim prijemnicima podržavaju li novi DVB-T2 standard ili ako ne podržavaju, dokupiti određeni uređaj ili promijeniti sam aparat kako bi mogli i dalje preko zemaljske antene pratiti sve programe koji su u Republici Hrvatskoj, objasnio je Andro Marčev.

Drugim riječima, ako na vašem prijamniku ne piše oznaka DVB-T2, a gledate programe putem zemaljske antene – trebat ćete kupiti ili novi prijamnik ili novi televizor. Cijena novih prijamnika je od 150 do 200 kuna. Osim potencijalnih novih troškova, novi signal donijet će bolju pokrivenost i dostupnost takozvanih HD programa, odnosno bolju kvalitetu televizijske slike.

Svi oni čiji televizori imaju oznaku DVB-T2 neće morati raditi nikakve izmjene. Promjena se ne odnosi ni na one koji gledaju programe preko interneta, kabela ili satelita.

Oko 50 posto hrvatskih građana neće osjetiti promjenu jer prate televizijske programe preko drugih platformi. Onome tko ima antenu, kućnu ili na krovu zgrade ili kuće, njemu se jedino mijenja.

Prelazak na DVB-T2 će se odvijati postupno, po županijama. Prve su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske i dio Dubrovačko-neretvanske županije. Zagrebačka županija na novi signal prelazi 3. studenoga. Do 12. studenog sve hrvatske županije dobit će novi sustav emitiranja televizijskih programa.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare